Όσα και να γράφτηκαν έως σήμερα, ο Ειρηναίος και το έργο του δεν εξαντλείται. Άλλωστε πώς είναι δυνατόν να εξαντληθεί, ό,τι διαμόρφωσε την ζωή και τις ψυχές χιλιάδων ανθρώπων.
Ο Ειρηναίος στις καρδιές των ανθρώπων παραμένει παντοτεινό σύμβολο αληθούς πίστης, ορθής πράξης και ελπίδα προσευχής.
Ο γνωστός για την επιστήμη του φαρμακοποιός και πολύ δραστήριος ποικιλότροπα κ. Παντελή Κατάκης, με πολύ κόπο και αφιέρωμα χρόνου συνέγραψε το βιβλίο: ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ ΓΑΛΑΝΑΚΗΣ Νοσταλγικές αναμνήσεις ανθρώπων που έζησαν κοντά του….
Σημειώνει προλογικά ο νυν επίσκοπός μας κ. κ. Αμφιλόχιος «ο αοίδιμος Ειρηναίος υπήρξε πρόσωπο οικουμενικής εμβέλειας». Αυτός ο καταξιωμένος στη συνείδησή μας «άγιος» π. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου, με το φωτεινό του παράδειγμα «κλήθηκε να διακονήσει, να ιερουργήσει και στάθηκε πραγματικά θεοδώρητη ευλογία σταγόνα που δρόσισε με την αύρα του αγίου πνεύματος τις φλεγόμενες από τις δυσκολίες της ζωής και τις ποικίλες δοκιμασίες της ψυχής»
Ο επιμελητής αυτής της ιστορικής σωστικής εργασίας, της καταγραφής των υπερ των εκατό μαρτυριών, ο Παντελή Κατάκης, μικρός μαθητής και έφηβος, φιλοξενήθηκε ως και τόσοι και τόσες άλλοι τα μαθητικά του χρόνια στη αυλή της Μητροπόλεως, παίρνοντας, ως και τα άλλα παιδιά, αγάπη πολλή και αξίες ζωής.
Μεταξύ των άλλων, πολλά ο κ. Κατάκης χρόνια τώρα αντιπροσφέρει – μουσείο Ειρηναίου- Αννουσάκειο ίδρυμα--
Η συμβολική παρουσίαση του βιβλίου στις 10 Αυγούστου στη Ορθόδοξη Ακαδημία αποσκοπεί στο να γίνει ευρύτερα γνωστή αυτή η μνημειακή ιστορική καταγραφή των νοσταλγικών αναμνήσεων.
Φιλοδοξία του συγγραφέα ν’ αναδείξει το πνευματικό ανάστημα ενός ανθρώπου- ιερωμένου- που φρόντιζε όχι μόνο τις πνευματικές ανάγκες και αναζητήσεις όλων των ανθρώπων αλλά και την διαρκή συμμετοχή στην καθημερινή βιοπάλη των. Αυτή η ζωή το παράδειγμα και το έργο του μακαριστού ιεράρχη φωτίζεται από τις αυθεντικές αναφορές που με ιδιαίτερη επιμέλεια το βιβλίο μεταλαμπαδεύει στον αναγνώστη.
Πεποίθησή-του Ειρηναίου- αναφέρει ο νυν αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμος .ήταν ο πνευματικός τρόπος που πρέπει να χειρίζεται ο πλούτος. «Ο αδελφός, ο κάθε άνθρωπος που βρίσκεται σε ανάγκη, να γίνεται κριτήριο, όχι για μια απρόσωπη ηθική ζωή αλλά για αληθινή σχέση με τον Θεό» Επίσης επισημαίνει ό,τι με έμφαση πίστευε στην ζωή του.. «ή αλλαγή δεν έρχεται με την διεκδίκησή και την αντιπαλότητα αλλά περισσότερο με την αγάπη και την κατανόηση»…Τόσοι και τόσοι τον θυμούνται με ευγνωμοσύνη για το ήθος που μας δίδαξε, για την τόλμη του και την ευαγγελική του απλότητα.
Η Εκκλησία του Χριστού – εμείς-κλήρος και λαός- συνεχίζεται στην αέναη πορεία του χρόνου και ο νυν επίσκοπος Κισάμου και Σελίνου. κ. Αμφιλόχιος έχει ήδη αρκετά προσφέρει και καθημερινά αγωνιά στην συνέχεια του έργου της εκκλησίας, και μάλιστα σ’ ένα κόσμο άλλων αξιακών αναζητήσεων και με διαφορότροπη συμπεριφορά.
Με βεβαιότητα στο πνεύμα της εκκλησίας οι αναρίθμητοι άγιοι και ο μακαριστός Ειρηναίος συνυπάρχουν φύλακες και φωτεινοί σηματοδότες του βίου μας.
Γιώργος Πευκιανάκης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου