Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Πέμπτη 15 Αυγούστου 2024

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΜΥΡΩΝΑ ΣΤΑ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΝΑΟΥ

Με πολύ χαρά και φέτος ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για την ετήσια γιορτή του Αγίου Μύρωνα στα όμορφα Αντικύθηρα. Ήδη άρχισαν να καταφτάνουν τα πρώτα καλούδια και κεράσματα από την Κρήτη όπως εδώ και τόσα χρόνια. 
Πιστοί στην παράδοση, η οικογένεια του Ιάκωβου και της Πάτρας Κυριακάκη καλύπτουν τις ανάγκες για το πιλάφι (ρύζι, βούτυρο, λεμόνια και πολλά είδη από το παραδοσιακό μπακάλικό τους που ακόμα αντιστέκεται στη λαίλαπα των πολυκαταστημάτων). 
Ο Μανώλης Λουβιτάκης από τον Πύργο θα μας ευθυμήσει και πάλι με το γλυκόπιοτο κισσαμίτικο κρασί του.
Ο Αντιδήμαρχος Κισάμου Γιώργης Σκορδυλάκης θα στείλει και φέτος κάθε λογής φρούτα εποχής δείχνοντας όπως τόσα χρόνια την αγάπη του για τον Άγιο και τους κατοίκους του νησιού. 
Το καινούργιο εργαστήριο «Λάδι και Αλεύρι» της οικογένειας Χριστουλάκη προσφέρει εύγευστα παρασκευάσματα που θα «σκανδαλίσουν» τους ουρανίσκους μας. 
Η εταιρεία εμπορίας τροφίμων του Γιώργη Ανουσάκη προσφέρει σαρδέλες και άλλα πανυγηριώτικα κρητικά είδη. 
Ο Θοδωρής Τζατζάνης από την Παλαιόχωρα, υπάλληλος του ΔΕΔΔΗΕ που κατά καιρούς υπηρετεί στα Αντικύθηρα, προσέφερε 200€ για τις ανάγκες του πανηγυριού. 
Η μέχρι πέρσι αγροτική γιατρός των Αντικυθήρων Φλόγα Μυλωνάκη, που πλέον υπηρετεί στην Αθήνα, προσέφερε μαζί με τον άντρα της Νίκο Γιάννουλη, όπως και πέρσι, γλυκά και παγωτά. 
Η προσφορά των ντόπιων όπως πάντα μεγάλη. Ο 80χρονος Μύρων Γαλανάκης γέμισε τους καταψύκτες του Αγίου με 100 και πλέον κιλά εκλεκτό αντικυθηριώτικο κρέας, όπως και ο ανιψιός του Γιώργος Προγουλάκης άλλα 60 κιλά, στα χνάρια των παλαιοτέρων. 
Απαραίτητο και το ψωμί αλλά και τα λαχανικά, που καλύφθηκαν με την προσφορά 150€ από τον συνταξιούχο Αστυνομικό Γιάννη Κουφογιαννάκη και 100€ από το Μαρίνο Ανδρόνικο από την Αυστραλία. 
Και φέτος λοιπόν θα ανάψουμε το κεράκι μας στον Άγ. Μύρωνα, όλα θα τα έχει οργανώσει η Εκκλ. Επιτροπή (Κωστής Χριστουλάκης, Γιώργος Προγουλάκης, Βασίλης Αλοίζος, Στράτος Χαρχαλάκης/Δήμαρχος Κυθήρων και Αντικυθήρων), ο πρόεδρός της παπά Γιάννης Παπανδρόπουλος και όλοι οι κάτοικοι του μικρού νησιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: