Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΛΛΕΡΓΗ : Η ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

o Ιστορικό Αρχείο Κρήτης σας προσκαλεί την Τετάρτη, 7 Αυγούστου 2024, και ώρα 8 μ.μ., στον Κήπο του Αρχείου (είσοδος από οδό Α. Γιάνναρη) σε εκδήλωση που θα περιλαμβάνει ομιλία από τον Davide Fini, διδάκτορα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Roma 3 και ιστορικό ερευνητή, με προβολή διαφανειών τεκμηρίων από τα Αρχεία της Βενετίας, σχετικά με την οικογένεια των Καλλέργηδων της Κρήτης, την επιρροή της στην Ιστορία του Νησιού και τις Βενετοκρητικές σχέσεις. 
Στην εκδήλωση αυτή ο δρ Davide Fini θα ρίξει φως σε μια περίοδο της ιστορίας της Κρήτης που είναι λιγότερο γνωστή στο ευρύ κοινό. Η βυζαντινή οικογένεια των Καλλέργη είχε συγγενικούς δεσμούς με τον αυτοκράτορα Νικηφόρο Β’ Φωκά και, σύμφωνα με την παράδοση, εγκαταστάθηκε στην Κρήτη το 1092 μ.Χ. μαζί με άλλες έντεκα αρχοντικές οικογένειες της Κωνσταντινούπολης, τα «Δώδεκα Αρχοντόπουλα». Το επώνυμο «Φωκάς» άλλαξε σε «Καλλέργης» κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας, όταν ο ισχυρός άρχοντας Αλέξιος Καλλέργης  αναδείχθηκε σε κύριο διαμεσολαβητή μεταξύ της Κρήτης και της Βενετίας και αγωνίστηκε για τα συμφέροντα των Κρητικών και  τη διατήρηση της Ορθόδοξης πίστης. Λίγο αργότερα, στην «Επανάσταση του Αγίου Τίτου» (1363-1366) επικεφαλής και πάλι ήταν Καλλέργηδες. Εξέχουσες επίσης προσωπικότητες από την οικογένεια των Καλλέργηδων ήταν ο Ζαχαρίας Καλλέργης, λόγιος τυπογράφος του 16ου αιώνα, στη Βενετία, ο Αντώνιος Καλλέργης, συγγραφέας της Ιστορίας της Κρήτης στα ιταλικά (1555) και ο Ματθαίος Καλλέργης, γερουσιαστής της Δημοκρατίας της Βενετίας και κύριος χρηματοδότης της ελληνικής αντίστασης κατά των Τούρκων. 
Οι Καλλέργηδες ήταν ικανοί διπλωμάτες και έγιναν αποδεκτοί στους ανώτατους κύκλους της βενετικής εξουσίας, τους απονεμήθηκαν προνόμια και ο τίτλος της βενετικής ευγένειας. Χάρη σε αυτούς, πραγματοποιήθηκε επίσης η πολιτιστική αλληλεπίδραση μεταξύ της Βενετίας και της Κρήτης, μεταξύ του ιταλικού και του ελληνικού πολιτισμού. Μετά την πτώση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, αγωνίστηκαν με το σπαθί και με την πένα για να υπερασπιστούν τον ελληνικό πολιτισμό και την ελευθερία της Κρήτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: