Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024

ΚΑΤΩΤΕΡΟΙ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ .....

Απογοητευτική ήταν εμφάνιση του Δημοτικού Συμβουλίου στη χθεσινή συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής για την έλλειψη νερού στο δήμο που προκάλεσε με κοινό ερώτημα η αντιπολίτευση. Για ένα θέμα που ευθύνη έχουν η δημοτική αρχή και όλοι σχεδόν οι ερωτώντες, αφού είναι μέλη του Δ.Σ για πάνω από 12 χρόνια. Πορεύτηκαν χωρίς σχεδιασμό και εναλλακτικές λύσεις για ακραίες συνθήκες, που όλοι προειδοποιούσαν ότι θα συμβούν. Περιμέναμε ότι θα μας ενημέρωναν ποιες είναι οι ανάγκες σε νερό του δήμου για ύδρευση και άρδευση, πώς κατανέμονται ανά δημοτικό διαμέρισμα, πόση ποσότητα λαμβάνεται από τις πηγές και τις γεωτρήσεις, πόση ποσότητα τιμολογείται στους διάφορους χρήστες και πόση ποσότητα πληρώνεται στο δήμο. Για τις άμεσες λύσεις που δρομολογήθηκαν, αφού το πρόβλημα ήταν γνωστό από τον Μάρτιο, αλλά και το σχεδιασμό και τις ενέργειες για την επαναχρησιμοποίηση του νερού του βιολογικού για άρδευση, τον εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφορέα με τις χειμερινές απορροές, την ολοκλήρωση των λιμνοδεξαμενών και πολλά άλλα. 
Αντί αυτών στείρες αντιπαραθέσεις, ανακρίβειες και άγνοια υποχρεώσεων. Ο δήμαρχος ωσεί παρών, όπως και η πλειοψηφία των συμβούλων. Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Κουμάκης, που απάντησε αντί του δημάρχου στην ερώτηση για τη σημερινή κατάσταση έριξε τις ευθύνες στην αντιπολίτευση, λες και ήταν απών τα 12 χρόνια. Μίλησε για τα 500.000 € από την Π.Κ το Απρίλιο του 2021 για την μελέτη αποκατάστασης της λιμνοδεξαμενής των Αγ. Θεοδώρων, που 3 χρόνια τώρα εκπονείται …Τόσο ενδιαφέρον!. Μίλησε για το φράγμα του Σεμπρωνιώτη, που με τις συνεχείς προσπάθειες του Δ. Πλατανιά μπήκε σε τροχιά υλοποίησης. Και τίποτα για το σχεδιασμό ή τη σωστή διαχείριση. Δεν μίλησε για σχέδιο έκτακτης αντιμετώπισης της λειψυδρίας, αφού δεν υπάρχει.  
Με στοιχεία μελέτης του Εργαστηρίου Αρδεύσεων & Διαχείρισης Νερού του ΙΕΥΦΧ το 2007 οι συνολικές ετήσιες ανάγκες σε νερό του δήμου Κισάμου (εκτός της Δ.Ε. Ιναχωρίου) ήταν 6.750.000 κυβικά μέτρα (850.000 για ύδρευση και 5.900.000 για άρδευση). Σύμφωνα με τα στοιχεία της Δ/νσης Υδάτων της ΠΕ Χανίων (Βοζινάκης 2008) από τον υδροφορέα του Κολένι λαμβάνονται 6-7.000.000 κυβικά νερού για τη Δ. Κίσαμο, που σίγουρα σήμερα θα είναι πολύ αυξημένα.
Το θέμα επάρκειας νερού δεν λύνεται με αντιπαραθέσεις, αλλά με εκτίμηση των σημερινών και μελλοντικών αναγκών του δήμου, σχεδιασμό υποδομών και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και σωστή διαχείριση. Ας ελπίσουμε ότι κάτι θα αλλάξει, αν και δύσκολο αν δεν αλλάξει η νοοτροπία των εκλεγμένων, αλλά και των χρηστών του νερού.
Κώστας Χαρτζουλάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: