Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2021

ΠΟΣΟ ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΙΣΑΙ ΜΙΚΗ.......

 Ήταν πριν από είκοσι τόσα χρόνια. Είχαν ξανασυναντηθεί κάποιες φορές με τον Ειρηναίο. Εκείνο το βράδυ συναντήθηκαν στο κατάμεστο χώρο της συναυλίας στα Χανιά. Αγκαλιάστηκαν αυτοί, ή με το άγγιγμα του θεού επι της γής και ο Ειρηναίος είπε " Πόσο μεγάλος που είσαι Μίκη! και σούδωσαν αυτό το μικρό όνομα, του λοιπού να  σε λέμε Ουρανομίκη.. και όπως πάντα έκλεψε την παράσταση με ατελείωτα χειροκροτήματα.
Ευτυχήσαμε να έχομε αυτούς τους ανυπέρβλητους. Και σεμνυνόμενοι, για την ιστορία αναφέρομε ,ο περασμένος αιώνας-ο δεύτερος της νεότερης ΝεοΕλληνικής ιστορίας ανέδειξε από την Κρήτη για την Ελλάδα και τον κόσμο :
1: τον Ελευθέριο Βενιζέλο στην πολτική .
2: τον Νίκο Καζαντζάκη στην λογοτεχνία
3. Τον Ειρηναίο Γαλανάκη στον Χριστιανισμό
4: τον Μίκη Θεοδωράκη στην μουσική
Ο Ειρηναίος και ο Μίκης με το βαφτισιμιό όνομα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, και οι πρωθύστεροι, είναι οι κλασσικοί της συγχρόνου Ελλάδος κάτι ως συνέχεια του Πυθαγόρα του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη. Εξ' άλλης αφετηρίας και πορείας ως θεόρατα δένδρα συμπίπτουν στο παράλληλο ανέβασμα, αγγίζοντας  στις δυσθεώρητες κορυφές.  Δάσκαλοι αναρίθμητων συνεχιστών. Στη μεταφυσική τους ύπαρξη θα παραμένουν ελπίδα φωτός  για το μέλλον.
Γ. Πευκιανάκης Φιλόλογος

Δεν υπάρχουν σχόλια: