Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019

ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ ΚΑΙ ΚΙΣΑΜΟΣ μέρος ΙΙ

Της μοίρας τα καμώματα....
Από την Βικιπαίδεια 
Τα Ξενοδοχεία "Ξενία"(Xenia Hotels) ήταν μέρος ενός Κρατικού προγράμματος το οποίο στόχευε την ανάδειξη του φυσικού κάλλους της Ελλάδας σε παγκόσμιο επίπεδο, υπό την εποπτεία του Ε.Ο.Τ. Το πρόγραμμα είχε τεθεί σε λειτουργία από το 1953 έως το 1967( αμέσως πριν την άνοδο της Χούντας, το οποίο με βάση την εφαρμογή του σχεδίου Μάρσαλ, στην Ελλάδα ο τουρισμός αποτελεί μια από τις κινητήριες δυνάμεις για την ανάκαμψη της οικονομίας). Το πρόγραμμα των κρατικών ξενοδοχείων ''ΞΕΝΙΑ'' προαναγγέλλει μια σειρά ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων ( Ξενοδοχεία, Μοτέλ, Τουριστικά Περίπτερα και οργανωμένες Πλάζ), κατά μήκος των Εθνικών Οδών, Αρχαιολογικών Χώρων ή σημείων εξαίρετου φυσικού κάλλους. Έπειτα από την εφαρμογή αυτού του σχεδίου η εικόνα της Ελλάδας μεταφέρεται σε όλη την Υφήλιο. Η Ελλάδα καθίσταται διεθνής τουριστικός προορισμός και το διεθνές στυλ σε κοινό δρόμο με την τοπική παράδοση θα ορίσουν νέες συνέχειες και ασυνέχειες στο μεταπολεμικό αστικό και φυσικό τοπίο της Ελλάδος.

Κάπως έτσι είχαν τα πράγματα το 1960 και μετά όταν η Κίσαμος βρισκόταν έτη φωτός μπροστά από τα υπόλοιπα σημερινά τουριστικά θέρετρα του νομού.. Πλατανιά -Μάλεμε- Κολυμβάρι θέλησε και αυτή να κάνει το δικό της Ξενιά. Ο Δήμαρχος Φουρναράκης είχε στην δύναμη του αρκετούς καλούς συμβούλους εκείνα τα χρόνια, τον Δεσποτάκη Ευθύμη, τον Παπαδάκη Αλέξανδρο κλπ ανθρώπους που ήξεραν τον Καραμανλή και δεν θα ήταν δύσκολο να του ζητούσαν μια χάρη.. ένα μικρό κρατικό ξενοδοχείο στην Κίσαμο. Πήγε λοιπόν η αντιπροσωπεία αρχές του 1961 στην Αθήνα για το θέμα αυτό... όμως για κακή τους τύχη έπεσαν πάνω στο υιό Παπαστεργίου υπεύθυνο του ΕΟΤ τότε και των Ξενία...όταν άκουσε Καστέλι Κισάμου ο γραμματέας έβγαλε σπυράκια και έδειξε την πόρτα στην αντιπροσωπία λέγοντας ...
-Κύριοι περάστε έξω με λένε Παπαστεργίου και ξέρετε πολύ καλά τι κάνατε στον πατέρα μου...στο Καστέλι.
Αυτή ήταν η πρώτη αποτυχία για να αναπτυχθεί η Κίσαμος τουριστικά και τσάμπα... ακολούθησε άλλη μια αποτυχία μετά λίγα χρόνια με το Μάλεμε beach..αυτήν την ξέρετε.
Αυτά και άλλα πολλά μας έχουν φέρει στην σημερινή ανάπτυξη .....

Δεν υπάρχουν σχόλια: