Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.

Παρασκευή, 7 Ιουλίου 2017

ΜΙΣΑΗΛ ΜΑΖΟΚΟΠΑΚΗΣ ΕΚ ΠΟΤΑΜΙΔΑΣ

Γεννήθηκε στην Ποταμίδα Κισάμου Χανίων το 1892. Εκάρη μοναχός στη Μονή Γουβερνέτου. Το 1909 πήγε ως ιεροδιάκονος στην Επισκοπή Ρεθύμνου όπου ο Επίσκοπος Χρύσανθος τον βοήθησε να τελειώσει το Γυμνάσιο, και παρέμεινε εκεί ως το 1915. Ο Αγαθάγγελος Νινολάκη επίσκοπος Κυδωνίας και Αποκορώνου επιδίωξε την εγγραφή του Μισαήλ στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, προσπάθεια που δεν ευοδώθηκε. Το 1918 φοίτησε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών απ' όπου και αποφοίτησε το 1922. Στη συνέχεια επέστρεψε στο Ρέθυμνο, κοντά στον Επίσκοπο Ρεθύμνου Τιμόθεο Βενέρη σαν Αρχιδιάκονος.
Μετά από πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Αλέξανδρου ήλθε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και στις 18 Ιουλίου 1926 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και σχεδόν συγχρόνως αρχιμανδρίτης με το όνομα Φιλόθεος και τοποθετήθηκε προϊστάμενος του Ναού του Αγίου Ανδρέου στην πόλη South Bend της Πολιτείας της Ινδιάνας, ενώ ανέλαβε τη διεύθυνση του εκεί Ελληνικού Σχολείου. Στην Αμερική ο Μιχαήλ κλήθηκε να υπηρετήσει πλησίον του επισκόπου Σικάγου Φιλαρέτου. Η προσφορά του στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής άρχισε το 1924 και έληξε με την εκλογή του σε επίσκοπο Ιεράς και Σητείας το 1936. 
Ο Φιλόθεος Α΄, κατά κόσμον Μιχαήλ Μαζοκοπάκης, απεδήμησεν το 1960 και ετάφη στην έδρα της επαρχίας του, την Ιεράπετρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: