Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 4 Ιουλίου 2017

Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΡΟΚΚΑΙΑΣ

Γράφει η Ευτυχία Δεσποτάκη
Μια απο τις αξιόλογες πολιτιστικές δράσεις της περιοχής  Κισάμου που πρέπει να χαιρετιστεί ιδιαίτερα είναι αυτή των νέων ανθρώπων της Ρόκκας με τις ποιοτικές μουσικές εκδηλώσεις του καλοκαιριού που ήδη καθιερώνονται.
Κτισμένη η Ρόκκα πάνω στην αρχαία Ροκκαία, (απο την ονομασία της θεάς Αρτέμιδας), στις υπώρειες ενός παράξενου βράχου που δεσπόζει με το «τρουλί» του σε όλη την περιοχή, αναπαλαιωμένη με τα πλακόστρωτα της δυναμικά συνεχίζει τη ζωή, όπως τα αρχαία και ρωμαϊκά χρόνια, που δρούσε υποστηριζόμενη απο τη γειτονική Πολυρρήνια.
Σήμερα ο νότιος αυτός άξονας της  Κισάμου, περιοχή Μηθύμνης, που ξεκινά απο του Κολένι περιέχει μια σειρά χωριών, γνωστά  απο την ιστορία τους  και το μαρτύριο τους, που οι άνθρωποι τους σήμερα, δυναμικά επιχειρούν στον τομέα της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της κατασκευής, της μεταποίησης προϊόντων με βιοτεχνίες και κατ' επέκταση του εμπορίου, της εστίασης και του τουρισμού.
Μέσα σε όλα αυτά οι νέοι άνθρωποι της περιοχής δεν αγνόησαν τον πολιτισμό. Έκαναν πράξη, το ζητούμενο σήμερα. Να νοηματοδοτηθεί η κάθε επισκεψιμότητα, ο τουρισμός των τόπων, με την ιστορία, το ήθος και τα έργα των παλαιών και των νέων ανθρώπων της περιοχής. Τώρα και δυο χρόνια, μέσα στο καλοκαίρι οργανώνουν μουσικές εκδηλώσεις, όπου δίδουν την ευκαιρία για διαφορετικά ακούσματα.
Έτσι αξιοποιούν και διασώζουν το καταπληκτικό φυσικό τοπίο, της Ρόκκας. Τα φεγγαρόλουστα βράδια του κατακαλόκαιρου το προσφέρουν με πολύ εξωστρέφεια σε δημιουργούς, που θα ψυχαγωγήσουν μέσα απο τους αρμονικούς ήχους της μουσικής, όμορφους στίχους και κάτω απο το φως του φεγγαριού τους ανθρώπους. Ήχοι, φως και άνθρωποι διαχρονικά απο την αρχαιότητα μέχρι σήμερα  σε μια απόλυτη αρμονία. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους εμπνευστές της όλης υπόθεσης, σε όσους ευρισκόμενοι σε καίριες θέσεις  πήραν το μήνυμα και άνοιξαν το δρόμο και υποστήριξαν το εγχείρημα. Αλλά και σε όλους αυτούς  που πρακτικά πασχίζουν και υλοποιούν τη δράση. Θεωρώ σημαντική τη συμβολή του Παναγιώτη Σημαντηράκη που απο έφηβος ώριμος, ανήσυχος, προβληματισμένος, σήμερα αιρετός και ειδήμων, φαίνεται να έχει όραμα και να επιμένει, αλλά και των υπολοίπων που απαρτίζουν το Δ.Σ. Αντώνη Γιανναράκη, Ευτύχη Παπαδάκη, Γιώργο Καστανάκη, Ειρήνη Χαιρετάκη, Νίκο Καστρινάκη, Χρήστο Μαραγκουδάκη, Στέλλα Ντεντάκη, Στεφανή Τσοντάκη, Καστρινάκη Βασίλη.
Να μην ξεχνούμε ότι το άλλο σημαντικό έργο πολιτισμού της περιοχής της Κισάμου, στον ίδιο άξονα, αλλά στην ακροθαλασσιά είναι το πέτρινο θέατρο στα Νοπήγεια έργο προσφορά απο την ορθόδοξο ακαδημία Κρήτης στο κοινό της Κισάμου και όχι μόνο, για ποιοτική ψυχαγωγία. Έργο υποδομής και αυτό, που άνθρωποι με όραμα συνέλαβαν, ανάδειξης φυσικού κάλλους διαχρονικό. Καλή συνέχεια στις όποιες πολιτιστικές προτάσεις και μη ξεχνούμε η συνέχεια απαιτεί μίμηση, συντήρηση και σεβασμό..... 

Δεν υπάρχουν σχόλια: