Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

ΚΟΛΠΟΣ ΤΗΣ ΚΙΣΑΜΟΥ 1618

Ο κόλπος της Κισάμου κατά Francesco Basilicata, το 1618 (πάνω). Έχει μια μικρή διαφορά με τον προηγούμενο χάρτη (κάτω) που δεν ήταν τελικά του Βασιλικάτα. Πάντως στον χάρτη του Basilicata αν κάνετε μεγέθυνση θα δείτε και τα ονόματα των χωριών το 1600 (στο περίπου) της Κισάμου. Ειδικά για τον κόλπο της Καλυβιανής!! αναφέρει τα Μεσόγεια (MESSOGIA), το Νιοχωριό (GNOCORIO), Καμάρτσο (CAMARZO), Τράχιλας (LAXILAS), και ένα χωριό κάτω απο τον Τράχιλα με το όνομα DANMLI. Στον κάμπο τώρα αναφέρει εκτός απο την Κίσαμο (Castel Chissamo) τα Νοπήγια (NOPIA), το Μεσονήσι (NISSI), τον Ραβδούχα (PAVDVCA), Μελισσουργιό (MELISSOCORI), Γριμπιλιανά (GERBILOCORI), Σπηλιά (SRIGLIA) Καμάρα (KAMARA), Ροδοπού (RODOPVS).
Είναι και ο πρώτος χάρτης που αναφέρει σαν λιμάνι τον Άι Σώστη με το όνομα Porto Bianco (ΛευκόΛιμάνι) αλλά και το νησάκι του Ποντικού με το όνομα DE I SORZI (στα Μαλτέζικα σημαίνει πηγή ενέργειας!!!)

Δεν υπάρχουν σχόλια: