Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΔΕΙΧΝΕΙ Ο ΡΑΚΙΝΤΖΗΣ

Οι δήμοι βρίσκονται για μία ακόμη χρονιά στο στόχαστρο της ετήσιας έκθεσης (για το 2012) του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή. Σύμφωνα με την έκθεση στην  Τοπική Αυτοδιοίκηση εστιάζεται το 35,9% των ελέγχων, έναντι μόλις 18,1% των δημοσίων υπηρεσιών και 13,7% των ιδιωτικών φορέων.
Όπως αναφέρει ο κ. Ρακιντζής στην έκθεσή του οι δήμοι και σε, μικρότερο βαθμό, οι περιφέρειες εμπλέκονται σε πολλές περιπτώσεις κακοδιοίκησης και διαφθοράς, ενώ η άσκηση της εξουσίας από τους αιρετούς βρίσκεται στα όρια της νομιμότητας ή και πέραν αυτής. Συνήθης μέθοδος, όπως τονίζει ο γενικός επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης, είναι η κατάτμηση των έργων ώστε να γίνεται απευθείας ανάθεση για ποσά που σε .......
..διαφορετική περίπτωση, θα απαιτείτο η διενέργεια διαγωνισμών αλλά και οι ανεπαρκείς έλεγχοι της κεντρικής διοίκησης, οι ανεπαρκείς μελέτες για την εκτέλεση έργων που πολλές φορές γίνονται σκοπίμως για να δικαιολογηθούν πρόσθετες εργασίες. Παράλληλα, ο κ. Ρακιντζής, αναφέρει ως έναν από τους λόγους για τη διόγκωση της κακοδιοίκηση στην Τοπική Αυτοδιοίκησης την απότομη, και χωρίς προηγούμενη οργάνωση, μεταβίβαση στους δήμους αρμοδιοτήτων από την κεντρική διοίκηση,
Οι τομείς όπου επικεντρώνεται η κακοδιοίκηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι κυρίως οι πολεοδομίες, το περιβάλλον, οι μεταφορές, τα δημοτικά έργα, οι άδειες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι δημοτικές επιχειρήσεις που είναι σχεδόν όλες ελλειμματικές. Παράλληλα σε πολλές περιπτώσεις οι υπηρεσίες που προσφέρονται στους πολίτες είναι ελλιπείς. Επίσης, σημαντικό σύμπτωμα κακοδιοίκησης και κατάφωρης παραβίασης της νομιμότητας αποτελεί και η άρνηση εκτέλεσης ή συμμόρφωσης των ΟΤΑ και των δύο βαθμών σε δικαστικές αποφάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: