Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Παρασκευή 31 Ιουλίου 2009

ΜΑΣ ΠΑΙΖΟΥΝ…. ΜΑΣ ΧΟΡΕΥΟΥΝ

Πριν μερικά χρόνια 25-10-2005 είχα γράψει το παρακάτω για τον Μπάλο και την χερσόνησο της Γραμβούσας.
……. Σε αυτή την βορειοδυτική γωνιά της επαρχίας, δεν μπήκαν μόνο τα κατώτερα κλιμάκια των Θεών (π.Χ Νύμφες και γοργόνες) αλλά μάλλον κι ο ίδιος ο θεός έβαλε την μαεστρία και την τέχνη του, κατάφερε δε και δημιούργησε ένα σύμπλεγμα νησιών –όρμων και μιας μοναδικής για τα ελληνικά δεδομένα λιμνοθάλασσας.
Εξωτικό-εξωπραγματικό- αδύνατον- παραδείσιο- φοβερό- ανεπανάληπτο- μαγεία- είναι πολλά από τα κοσμητικά επίθετα που της δίνουν πρώτο- αντικρίζοντας την περιοχή οι κάθε λογής επισκέπτες.
Η ομορφιά είναι εξωπραγματική και η αντιθέσεις στην χερσόνησο της Γραμβούσας πολλές, το δε τοπίο που πρωτοαντικρίζει ο επισκέπτης από του Μπελιβάνη το ίσωμα, του δημιουργεί δέος που κάνει και τον ερασιτέχνη φωτογράφο να μην μπορεί να αντισταθεί, …..προσφέροντας μας μια σίγουρη διαφήμιση.
Στους περισσότερους τουριστικούς οδηγούς, πρακτορεία-ξενοδοχεία- η περιοχή θεωρείτε το κάτι άλλο και προτείνετε για ημερήσια εκδρομή.
Επειδή τις προάλλες άκουσα τον δήμαρχο να λέει με υπερηφάνεια ( και καλά κάνει) για αυτήν την περιοχή και πως τα 2 προγράμματα που είναι για την αξιοποίηση της περιοχής τρέχουν. GR 4340001 είναι ο «αριθμός κυκλοφορίας» της περιοχής για την ευρωπαϊκή ένωση και μιας και αναπόφευκτα μπήκαμε στο χώρο ή στο χορό της Natura, θα πρέπει να κατανοήσουμε αλλά και να αναλάβουμε τις όποιες υποχρεώσεις μας, (αφού θα πάρουμε τα ωραία χρηματάκια τους), και να δεχτούμε και τις όποιες παρατηρήσεις τους.
Αυτά έγραφα τότε, φυσικά κανένα πρόγραμμα δεν έτρεξε αλλά ούτε και σήμερα τρέχει.

Τις τελευτές μέρες (29-7-2009) έχει ξεσπάσει ένας μικρός πόλεμος στην περιοχή μας σχετικά με τον Μπάλο και την αυθαίρετη όπως αποδείχτηκε τοποθέτηση ομπρελών και καθισμάτων στον στόμιο της όμορφης λιμνοθάλασσας μας. Αυτό δυστυχώς συνέπεσε και με ένα άλλο πολύ σοβαρότερο περιστατικό που έγινε στον ίδιο χώρο. Καμπόσες μέρες τώρα και μάλλον εξ αιτίας των δυνατών βοριάδων αλλά και των πολλών ρευμάτων η μοναδική είσοδος της λιμνοθάλασσας έκλεισε με αποτέλεσμα το νερό να μην ανανεώνεται, έτσι αναπόφευκτα απειλείται η θαλάσσια ζωή και έχει δημιουργηθεί μια τραγική κατάσταση. Η λιμνοθάλασσα αργοπεθάνει, αργοπεθαίνει έτσι και αλλιώς δηλαδή !
Από την μια τα καιρικά φαινόμενα μας εκδικούνται και απο την άλλη, γιατί χρόνια τώρα η περιοχή έχει πιάσει το όριο επισκεψιμότητας της, κάποιοι μιλούν για χιλιάδες επισκέπτες κάθε μέρα, και παρ’ όλες τις προσπάθειες, ατομικές, συλλογικές και περισσότερο της ίδιας της φύσης ήταν και είναι αδύνατον μέσα σε ένα 4μηνο που διαρκεί ο χειμώνας να αναπληρώσει την τεράστια οικολογική καταστροφή που φέρνουν οι περασιάρηδες και ο never come bag tourist. Φανταστείτε να κάνουν μπάνιο σε μια πισίνα κάθε μέρα 3000 άτομα χωρίς να αλλάζουμε το νερό.
Δυστυχώς για όλα τα πράγματα υπάρχει και ένα τέλος. Ας το πιστέψουμε! Αν δεν το θέλουμε πρέπει να αντιδράσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα!!!

Η εκμετάλλευση του Μπάλου και όλης αυτής της φανταστικής περιοχής ήταν ένα γεγονός που κάποτε θα γινόταν. Κανείς δεν είχε αλλά ούτε έχει αμφιβολία, άργησε λίγο αλλά εκεί οδηγηθήκαμε, τώρα με γρηγορότερους ρυθμούς. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορούμε πλέον να ελέγξουμε τις καταστάσεις και αναπόφευκτα να αραδιάζουμε ευθύνες.
Ποιος φταίει λοιπόν; Υπάρχει κάποιος που φταίει;
- Η αλήθεια είναι, και αυτό είναι προσωπική εκτίμηση, ότι, το μικρότερο κομμάτι ευθύνης, για ότι συμβαίνει τώρα εκεί, το έχουν αυτοί που εκμεταλλεύονται σήμερα τον Μπάλο, είτε λέγονται καραβάκια, είτε ομπρελάδες, είτε καντινιέρηδες, είτε βοσκοί. Οι άνθρωποι κάνουν την δουλειά τους και καλά κάνουν. Λέω καλά κάνουν, γιατί ποιος σήμερα δε προσπαθεί να «ζήσει» και να αρπάξει την ευκαιρία, πολύ δε περισσότερο όταν μπορεί να εκμεταλλευτεί τις καταστάσεις όλων των δημοτικών αρχών μας που άφηναν τόσα «χαλαρά» ή καλύτερα ορθάνοιχτα παραθυράκια ;
Ακόμα και τώρα που γράφονται αυτά, κανείς δεν ξέρει τι καθεστώς διέπει την λιμνοθάλασσα, ποιος είναι υπεύθυνος στο κομμάτι αυτό, λιμενικό-αστυνομία-δασαρχείο, κτηματική υπηρεσία, δήμος .. ποιός ;
Κρίμα γιατί χάνετε άλλη μια ομορφιά και αυτό κύριοι οφείλετε στην ολιγωρία που τόσα χρόνια δείξατε. Κρίμα γιατί τέτοιες περιοχές θέλουν εκατομμύρια χρόνια να φτιαχτούν και μόλις λίγα χρόνια για να καταστραφούν.

Σίγουρα ο Μπάλος αποτελεί ισχυρό πόλο έλξης ντόπιων αλλά και ξένων επισκεπτών και ένα καλό χαρτί στα χέρια της κάθε δημοτικής αρχής, σίγουρα χωρίς φορέα διαχείρισης μια από τα ίδια θα έχουμε, και το μόνο που θα κερδίζουμε θα είναι σκουπίδια, καταστροφή, αλλά και δυσμενή σχόλια. Νομικό καθεστώς ανύπαρκτο, η οικολογική ανησυχία στα ύψη, η καταπάτηση εξασφαλισμένη και η ιδιωτική εκμετάλλευση στα πάνω της, άρα και οι όποιες δεσμεύσεις θα γκρούβονται στα συρτάρια.
Τα 5.500 στρέμματα που καλύπτει η χαρακτηρισμένη σαν προστατευόμενη περιοχή (Ήμερη- Άγρια Γραμβούσα-Τηγάνι- Φαλάσαρνα και Ποντικονήσι) είναι πολλά και οι αντιδράσεις θα γίνουν περισσότερες στο μέλλον, όμως κάλλιστα μπορούμε να ξεκινήσουμε με την περιοχή του Μπάλου (Τηγάνι) και βλέπουμε για την συνέχεια. Καθαριότητα- εξυπηρέτηση- προστασία, σε αυτό το τρίπτυχο πρέπει να βαδίσουμε, αν θέλουμε την αξιοποίηση της περιοχής.
Οι υποχρεώσεις είναι πολλές και χρειάζονται θυσίες από όλους, βέβαια και η πονηρούλα η πολιτεία ας σταματήσει πια να παίζει την κολοκυθιά και ο υπουργός ΥΠΕΧΩΔΕ ας υποστηρίξει και στηρίξει, τις προσπάθειες για την αξιοποίηση αυτής της περιοχής, μιας και ας μην κρυβόμαστε είναι και υποχρέωση σας κ . Σουφλιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: