Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 21 Ιουλίου 2009

ΜΕ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Τη γάτα με το ποντίκι έπαιζε επί ώρες με τους πυροσβέστες ένας 30χρονος κτηνοτρόφος από την περιοχή του Τεφελίου στο ηράκλειο που συνελήφθη κατηγορούμενος για την πρόκληση έξι εμπρησμών κατά μήκος του αγροτικού δρόμου. Μόλις οι πυροσβέστες έσβηναν τη μία φωτιά, μία νέα εστία “ξεπηδούσε” παρακάτω. Το απίστευτο είναι ότι για να ρίξει στάχτη στα μάτια των πυροσβεστών, ο 30χρονος προσφέρθηκε να τους βοηθήσει στο έργο της κατάσβεσης, δήθεν ότι περνούσε τυχαία από το σημείο της φωτιάς.

ΛΑΣΗΘΙ
Ο πρώτος κινηματογράφος που λειτούργησε στον Άγιο Νικόλαο ήταν στο «Τρίγωνο»! Έτσι λεγόταν η περιοχή στο λιμάνι πίσω από την πιτσαρία, εκεί που ήταν παλαιοτέρα το ΙΚΑ. Οι παλαιότεροι θα καταλάβουν καλύτερα αν γράψω ότι ο πρώτος κινηματογράφος βρισκόταν πίσω από το καφενείο του Κοκολάκη. Σε επόμενη φάση ο Λάμπης Αλεξάκης έφτιαξε τον κινηματογράφο «Λάμπης», εκεί που σήμερα είναι τα ιατρεία Αναστασάκη.
Αξέχαστες έχουν μείνει οι πρεμιέρες της Πέμπτης, όπου για να παρακολουθήσει κάποιος το κλάμα της Μάρθας Βούρτση και τις περιπέτειες του φτωχού αλλά καλού παλικαριού Νίκου Ξανθόπουλου έπρεπε να πιάσει θέση μια ώρα πριν τις 9, που άρχιζε η προβολή!

ΡΕΘΥΜΝΟ
Όσο και αν φαίνεται απίστευτο, επί ενετοκρατίας σε όλη την Κρήτη δεν υπήρχε ορθόδοξος επίσκοπος και στην πόλη του Ρέθυμνου κανείς ορθόδοξος ναός.
Ο Άη Γιώργης της Γρόττα είναι η μοναδική ορθόδοξη εκκλησία, που λειτουργείτε μέσα στην πόλη του Ρεθύμνου, επί οθωμανοκρατίας κατά τα έτη 1654 μέχρι 1844.
Ο ναός του Αγίου Γεωργίου γνωστός με την επωνυμία Γρότα, βρίσκεται στον ομώνυμο αδιέξοδο δρόμο, πάροδο της οδού Πατριάρχου Γρηγορίου. Είναι ένα μικρό μονόχωρο κτίσμα. Η παράδοση αναφέρει πως είναι ναός των Κρυπτοχριστιανών. Ανακαινίσθηκε το 1954
ΑΓΟΝΗ ΓΡΑΜΜΗ

ΧΑΝΙΑ
Η Καθολική επισκοπή Κρήτης ιδρύθηκε το 1874 και αριθμεί 1.000 σχεδόν μέλη (ξένοι εργαζόμενοι, τουρίστες, μικτοί γάμοι), αντιμετωπίζει νομικά προβλήματα κατοχύρωσης της περιουσίας της, η εκδίκαση των οποίων έχει παραπεμφθεί από τον Αποστολικό τοποτηρητή, Σεβασμιότατο Φραγκίσκο Παπαμανώλη, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: