Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ ΗΡΘΕ ΚΑΙ ..ΤΣΟΥΝΑΜΙ

Στην παραλία της Άρβης όπου παρατηρήθηκε το παράξενο φαινόμενο έσπευσε ο διευθυντής Εργαστηρίου Φυσικών Καταστροφών του Πολυτεχνείου Κρήτης Κώστας Συνολάκης, για να χαρακτηρίσει λίγο αργότερα το φαινόμενο ως ένα μικρό τσουνάμι. Ο κ. Συνολάκης τόνισε ότι το μικρό αυτό τσουνάμι είναι και αυτό που περιμένουν από ένα σεισμό του μεγέθους του χθεσινού. Πρόσθεσε δε ότι ήταν αντιληπτό, καθώς το επίκεντρο του σεισμού ήταν κοντά στα παράλια της νότιας Κρήτης. Όπως είπε το τσουνάμι παρατηρήθηκε εκτός της Άρβης, στην νήσο Χρυσή (Γαϊδουρονήσι) και στην παραλία του Μύρτου.
Ο κ. Συνολάκης πάντως έσπευσε να επισημάνει ότι οι Έλληνες πολίτες και δη οι Κρητικοί αποδεικνύονται εντελώς ανενημέρωτοι για τις συνέπειες πρόκλησης ενός τσουνάμι. Όπως είπε, ο κόσμος έμεινε στην παραλία και παρατηρούσε το φαινόμενο, ενώ η σωστή αντίδραση μετά από ένα μεγάλο σεισμό είναι να απομακρυνθεί.
-«Αν η δόνηση ήταν ακόμη μεγαλύτερη τότε και το τσουνάμι θα ήταν μεγαλύτερο και στην περίπτωση αυτή θα κινδύνευε ο κόσμος. Μπορεί να είχαμε θύματα σε ένα σεισμό πάνω από 7R», τόνισε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου.
Ο κ. Συνολάκης ερωτηθείς σχετικά για τις διαφορετικές μετρήσεις που καταγράφηκαν επισήμανε ότι στην ουσία δεν πρόκειται για διαφορά μετρήσεων αλλά για διαφορετικά μετριόδες. «Το μέγεθος ροπής και το Αστεροσκοπείο το μετρά 6,4R…6,3R . Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν το δίνουν το ίδιο. Το μέγεθος του σεισμού και οι Αμερικάνοι και οι Γερμανοί και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο κατέγραψαν το συγκεκριμένο σεισμό με 6,4R και 6,3R βαθμούς της κλίμακας ρίχτερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: