Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 8 Ιουλίου 2009

Ο ΣΤΡΟΥΜΠΟΥΛΑΣ

Στην ευρύτερη περιοχή του Στρούμπουλα, υπάρχει το μοναστηριακό συγκρότημα που σήμερα ονομάζεται 40 εκκλησιές και καταστράφηκε επί Τουρκοκρατίας. Λέγεται ότι από τότε στοίχειωσε όλος ο τόπος.
Το μοναστήρι ήταν χτισμένο μέσα στο μικρό αλλά όμορφο και απόκρημνο φαράγγι που ξεκινά από την βόρεια ρίζα του Στρούμπουλα, φτάνει μέχρι την ανατολική του πλευρά και μετά κατευθύνεται ανατολικά, προς το Ηράκλειο.
Στο τελείωμα αυτού του φαραγγιού, που το μήκος του δεν ξεπερνά τα δύο χιλιόμετρα και λίγο πιο νότια, σε απόσταση περίπου 200 μέτρα βρίσκεται η λίμνη του Αλμυρού. Βλέπε ΕΔΩ
Όμως το σημαντικότερο σημείο στην περιοχή είναι το Βουλισμένο αλώνι.
Πρόκειται για ένα τεράστιο κρατήρα, περίπου σε μέγεθος γηπέδου ποδοσφαίρου και με βάθος που κυμαίνεται από 20 έως 30 περίπου μέτρα. Το σχήμα του είναι σχεδόν τέλεια κυκλικό.
Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του Στρούμπουλα, ακριβώς στη ρίζα του και αμέσως νότια του φαραγγιού των 40 εκκλησιών.
Η πρόσβαση στο χώρο είναι πολύ εύκολη, αφού η παλιά εθνική Ηρακλείου Ρεθύμνου περνά από δίπλα του και μάλιστα υπάρχει και σχετική ταμπέλα.
Πρόκειται κατά κοινή ομολογία σχετικών με το θέμα ατόμων, για έναν ενεργειακά ισχυρό τόπο. Επιστημονικές έρευνες αναφέρουν ότι πρόκειται για "δολίνη" που σχηματίστηκε από την κατάρρευση μέρους υπογείου σπηλαίου κατά την τεταρτογενή περίοδο.

Στην κορυφή του βουνού Στρούμπουλας 798 μ υπάρχει το εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού και ένα Γερμανικό πολυβολείο. Είναι ζήτημα αν οι Γερμανοί έριξαν από το σημείο αυτό, έστω και μία φωτοβολίδα. Η παλιά εθνική Ηρακλείου Ρεθύμνου, πού περνά από τα ριζά του βουνού δεν ελέγχεται σε κανένα σημείο από την κορυφή του βουνού και το Ηράκλειο είναι εκτός βολής.

Για περισσότερες φωτογραφίες στο
http://www.psiloritis.eu/skema.php/gr/5/2/1

Δεν υπάρχουν σχόλια: