Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

ΜΙΑ ΝΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ ..ΑΝΑΔΥΕΤΑΙ

Μια τεράστια οροσειρά, μεγαλύτερη ακόμη και από την Πίνδο, αναδύεται σιγά σιγά από τον βυθό της θάλασσας ανάμεσα στην Κρήτη και τη Λιβύη. Η κορυφή της βρίσκεται τώρα 1,5 χιλιόμετρο κάτω από την επιφάνεια του νερού και εξακολουθεί να ορθώνεται ανεμπόδιστη- οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα φθάσει σε ύψος τα 4 χιλιόμετρα, επισκιάζοντας σε μέγεθος κάθε άλλο ελληνικό βουνό!
«Είναι η οροσειρά της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία σύμφωνα με τις έρευνες που έχουμε κάνει, άρχισε να σχηματίζεται πριν από 2 με 3 εκατομμύρια χρόνια», λέει ο καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Δημήτρης Παπανικολάου. Έχοντας στα χέρια του όλα τα τελευταία δεδομένα για τη διεύθυνση και την ταχύτητα με την οποία κινούνται οι λιθοσφαιρικές πλάκες κάτω από τα «πόδια» του ελλαδικού χώρου, ο κ. Δ. Παπανικολάου εξηγεί ότι πρόκειται «για μια οροσειρά που η βόρεια πλευρά της, αυτή που βλέπει προς το Αιγαίο, εκτείνεται αυτή τη στιγμή σε βάθος 4 χιλιομέτρων μέχρι τον πυθμένα, ενώ η νότια πλευρά της που αντικρίζει την Κυρηναϊκή Χερσόνησο, τη Λιβύη, ορθώνεται σε ύψος 3 χιλιομέτρων από τον βυθό. Είναι δηλαδή σαν μια βυθισμένη Πίνδος, που όταν ξεπροβάλλει από το νερό στο απώτερο μέλλον θα βρίσκεται έως και 4 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, χωρίζοντας στα δύο το Λιβυκό Πέλαγος».
Ο επιστήμονας λέει ότι όταν η οροσειρά θα αρχίσει να ξεπροβάλλει πάνω από τη θάλασσα, το Αιγαίο Πέλαγος δεν θα θυμίζει σε τίποτα τη μορφή που έχει σήμερα. Ακόμα και η Κρήτη θα έχει προσκολληθεί στη μεγάλη οροσειρά, καθώς θα έχει μετακινηθεί 200 χιλιόμετρα πιο νότια από τη σημερινή της θέση, καλύπτοντας το 25% της απόστασης που τη χωρίζει από την Αφρική. Ήδη εδώ και πολύ καιρό, όπως λέει ο κ. Παπανικολάου, «οι δορυφορικές μετρήσεις που έχουμε στη διάθεσή μας φανερώνουν πως η Κρήτη ακολουθεί μια νοτιοδυτική πορεία σύγκλισης με την Αφρική, κινούμενη με ταχύτητα περίπου 4 εκατοστών τον χρόνο. Η κίνηση της Κρήτης προς τα νότια θα ανοίξει προσωρινά τη λεκάνη του Βόρειου Αιγαίου. Ο Ευβοϊκός και ο Κορινθιακός Κόλπος θα μεγαλώσουν. Σαν ένα τεράστιο χέρι που τραβά το ελληνικό Αρχιπέλαγος προς τα κάτω, το λεγόμενο ηφαιστειακό τόξο- δηλαδή τα ηφαιστειακά νησιά όπως η Σαντορίνη, η Μήλος, η Νίσυρος- θα μετακινηθεί και αυτό νότια και θα σβηστεί από τον χάρτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: