Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

ΕΝΕΤΙΚΟΙ ΝΑΟΙ = ΜΝΗΜΕΙΑ

Η δυναμική παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου, προς τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, στο μεγάλο θέμα της εξαγοράς των τεσσάρων ενετικών εκκλησιών που καταρρέουν, φαίνεται ότι μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την εξαγορά τους από το δήμο Ηρακλείου.
Στην επιστολή του ο Αρχιεπίσκοπος κ.Ειρηναίος, την οποία έχει κοινοποιήσει σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, αφού ξεκαθαρίζει ότι «… για γνωστούς ιστορικούς λόγους, οι ναοί έχουν περιέλθει στην κατάσταση την οποία βρίσκονται, και παρουσιάζουν μια εικόνα που δεν τιμά, κανένα αλλά προσβάλλει όλους μας την Εκκλησία, την Πολιτεία και τον Ελληνισμό…» τονίζει ότι η Αρχιεπισκοπή είναι διατεθειμένη να βοηθήσει με όλες της τις δυνάμεις την προσπάθεια του δήμου Ηρακλείου για την απόκτηση των ναών….
Την επιστολή αυτή έστειλε η τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων στις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, συνηγορώντας στο αίτημα της Αρχιεπισκοπής, διεκδικώντας να εξεταστεί το ενδεχόμενο απαλλοτρίωσης των ναών αυτών, είτε από το υπουργείο πολιτισμού, είτε σε συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή, είτε με άλλο φορέα.
Η επιστολή προκάλεσε την απάντηση από την γενική διεύθυνση Aρχαιοτήτων Πολιτιστικής Κληρονομιάς, του υπουργείου, με την οποία ζητά από την αρμόδια τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων, περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με τα μνημεία, όσων αφορά το ιστορικό τους τις συντεταγμένες τους, τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται σήμερα, προκειμένου να διαμορφώσει σχετικό φάκελο και να προωθήσει την υπόθεση.

Και από την δικιά μας μεριά οι ενετοβυζαντινές εκκλησίες βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης ...μήπως θα πρέπει να ενοχλήσουμε ανάλογα ;

Δεν υπάρχουν σχόλια: