Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

ΑΝΟΔΟΣ ΑΝΩΓΕΙΩΝ

Δέκα πέντε χρόνια μετά το θάνατο του Μάνου Χατζιδάκι, η ιστορική «Άνοδος των Ανωγείων» αναβιώνει, από τις 14 ως τις 19 Ιουλίου, στο θέατρο «Νίκος Ξυλούρης», της μαρτυρικής πόλης της Κρήτης. Όπως το 1979, οπότε πρωτοδιοργανώθηκε η «Άνοδος» με πρωτοβουλία του κορυφαίου συνθέτη, έτσι και φέτος το «παρών» θα δώσουν δύο παλιοί συνεργάτες και συνοδοιπόροι του Μάνου Χατζιδάκι: ο φίλος, μαθητής και συνεργάτης του Γιώργος Μητρόπουλος και ο τότε δήμαρχος Ανωγείων Γιώργος Κλάδος.
Παρών θα είναι, επίσης, ο Νίκος Κούνδουρος. «Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις στοχάστηκε να στήσει αυτό το πανηγύρι στη μνήμη αυτών που χάθηκαν στην Κατοχή, για τη χαρά αυτών που έζησαν και των παιδιών τους, έβαλε στον νου τα μαρτυρικά Ανώγεια» θυμάται, μιλώντας στα Νέα.
Οι εκδηλώσεις ανοίγουν στις :
14 Ιουλίου, Τρίτη: Ο Γιώργος Κλάδος ανοίγει τις γιορτές του 2009 και μας συνδέει με την ιστορία τους.
Ο Νίκος Κούνδουρος “μιλάει” για το Μάνο Χατζιδάκι μέσα από το βιβλίο του “Ονειρεύτηκα πως πέθανα”.
Η Αλίκη Καγιαλόγλου, με τον Φρίξο Μόρτζο στο πιάνο, παρουσιάζει ένα πρόγραμμα με κύκλους τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι.
Προβολή του ντοκιμαντέρ «Μάνος Χατζιδάκις - Είδωλο στον καθρέφτη» του Δημήτρη Βερνίκου.

15 Ιουλίου, Τετάρτη: Η Άμυ Μιμς μιλάει για το Μάνο Χατζιδάκι, το Μίνω Αργυράκη και την παρέα του Αυλού και του Φλόκα στις αρχές της δεκαετίας του ’60.
Η Ντόρα Μπακοπούλου, στενή συνεργάτης του Μάνου Χατζιδάκι, παίζει στο πιάνο το έργο του Μάνου Χατζιδάκι «Ερημιά» και το “Καταραμένο φίδι” με το Σπύρο Σακκά. Στο δεύτερο μισό της συναυλίας η ιστορική γκρούπα «Χάνομαι γιατί Ρεμβάζω», σε μια αναδρομή του έργου τους από τους αγώνες τραγουδιού του Μάνου Χατζιδάκι στην Κέρκυρα στις αρχές της δεκαετίας του ’80 μέχρι σήμερα.
Προβολή του ντοκιμαντέρ “Φλέρυ” του Αντώνη Μποσκοΐτη.

16 Ιουλίου, Πέμπτη: Ο ποιητής Γιώργος Χρονάς μιλάει για το Μάνο Χατζιδάκι. Συναυλία του νέου τραγουδοποιού Θέμου Σκανδάμη, όπου θα παρουσιάσει τον κύκλο τραγουδιών «Μακροβούτι» και ανέκδοτα τραγούδια του.
Ακολουθεί ο Αντώνης Φραγκιαδάκης και οι Δραβίδες.

17 Ιουλίου, Παρασκευή: Ο Δημήτρης Λέκκας μιλάει για το Μάνο Χατζιδάκι.
Ακολουθούν τρεις κύκλοι τραγουδιών από δημιουργούς της νεότερης γενιάς, ήτοι «Ο κόσμος ανάποδα» του Άγγελου Αγγέλου και της Έμης Σίνη, ο «Οίκος Αντοχής» και ο «Homo Logotypus» της Δανάη Παναγιωτοπούλου».

18 Ιουλίου, Σάββατο: Ο βαρύτονος Σπύρος Σακκάς, βασικός ερμηνευτής του έργου του Μάνου Χατζιδάκι από τα μέσα της δεκαετίας του ’60, με τον Χριστόδουλο Γεωργιάδη στο πιάνο παρουσιάζουν γνωστούς αλλά και άγνωστους κύκλους τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι.
Τη συναυλία προλογίζει και αναφέρεται στο Μάνο Χατζιδάκι και το έργο του ο συνθέτης Θόδωρος Αντωνίου.

19 Ιουλίου, Κυριακή: Ο Δημήτρης Βερνίκος μιλάει για το Μάνο Χατζιδάκι.
Προβολή του ντοκιμαντέρ “Ανώγεια ’79” του Δημήτρη Βερνίκου.
Ο Βαγγέλης Μπουντούνης και η Μάρω Ραζή στον κύκλο “Ένα τραγούδι για το Μάνο”, τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι εναρμονισμένα από το Βαγγέλη Μπουντούνη για δύο κιθάρες.
Η αποκάλυψη των γιορτών του ’79, ο Ψαραντώνης, κλείνει τον κύκλο των γιορτών με μια συναυλία ειδικά για την περίσταση.

Όλες οι συναυλίες θα γίνουν στο θέατρο Νίκος Ξυλούρης και θα αρχίζουν στις 21:00 ακριβώς (λόγω της ραδιοφωνικής μετάδοσης).

Φωτογραφίες απο το μπλόκ http://bosko-hippydippy.blogspot.com/

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Εκτός των άλλων χορηγοί επικοινωνίας της εκδήλωσης πέραν των κρατικών καναλιών "Δεύτερο" και "Τρίτο",είναι το "Δίκτυο Fm 91.5" από τα Χανιά!