Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.







Τρίτη 9 Μαΐου 2023

Η ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΦΑΛΑΣΑΡΝΑ ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

Εικόνες εγκατάλειψης στην αρχαία Φαλάσαρνα - Κλειστός ο αρχαιολογικός χώρος λόγω έλλειψης φύλακα! γράφουν χθες και σήμερα τα ΜΜΕ της Κρήτης.
 Πιασάρικος τίτλος μάλιστα με βιντεάκι να δείχνει αγανακτισμένους τουρίστες που δεν μπορούν να μπουν εντός της περίφραξης... καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ο χώρος είναι κλειστός επειδή κανένας δεν αποδέχτηκε να καλύψει την θέση του φύλακα. Εικόνες εγκατάλειψης όταν δεν μπορείς να μπεις μέσα και να δεις δεν ισχύει, εκτός αν εννοούν τον δρόμο που καταλήγει εκεί και πραγματικά είναι εγκαταλελειμμένος όχι μόνο για τους ενδιαφερόμενους του αρχαιολογικού χώρου αλλά και για τους κατοίκους αγρότες της περιοχής... Με τρακτέρ και 4Χ4 πας μόνο εκεί. 
 Όσο για την φύλαξη, ο διαγωνισμός που έγινε ειναι του ΥΠΠΟ και όχι της τοπικής ΕΦΑ, που θα μπορούσε να καλύψει την θέση με ένα ντόπιο, αλλά ο νόμος το απαγορεύει. Ας το έχουνε λοιπόν στα υπόψιν τους ότι κάθε χρόνο γίνεται διαγωνισμός για την φύλαξη του αρχαιολογικού χώρου εκεί και ας κάνουν αιτήσεις οι ντόπιοι. Ως και σήμερα αυτοί που έκαναν και δεν την αποδεχόταν στο τέλος την θέση, ήταν από μακριά και λογικό το βλέπω να μην έρχονται αφού ελάχιστοι θέλουν νά μείνουν στην περιοχή μας ... αφού προτιμούν τα Χανιά σαν διαμονή- διακοπές. Και το σπουδαιότερο μην φωνάζετε άσκοπα .....ο χώρος δεν είναι ενταγμένος στους οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους, προσπάθειες καταβάλλονται τα τελευταία χρόνια να γίνει. 
 Φυσικά απών και ο Δήμος μας, που θέλει να λέει ότι έχει αρχαιολογικούς χώρους, αλλά ξεχνά ότι η περιοχή δεν έχει δρόμο, νερό, ούτε καν δημόσιες τουαλέτες. Από μόνα τους αυτά δεν έρχονται, οπότε η εγκατάλειψη της περιοχής έφερε αναπόφευκτα και την προσωρινή εγκατάλειψη του αρχαιολογικού χώρου. 
 Ας μην ξεχνάμε βέβαια οτι ως και τον Οκτώβρη πέρυσι ο χώρος ήταν επισκέψιμος, πράγμα που θα γίνει και στις επόμενες μέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: