Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021

ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ;

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΔΙΓΑΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΦΑΛΑΣΑΡΝΑΣ.... με αυτόν τον τίτλο ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ στα Χανιά κατέθεσε ερώτηση προς το ΥΠΠΟ και ζητάει περαιτέρω ανάδειξης και προστασίας του σημαντικού αρχαιολογικού χώρου της Φαλάσαρνας, στο δυτικό άκρο του ακρωτηρίου της Γραμβούσας Κισάμου. Μια ενέργεια που χαιρετήθηκε απ' όλους, μπράβο που έγινε και είμαι σίγουρος οτι θα βρει ανταπόκριση ώστε να μην σταματήσουν οι ανασκαφές της ΕΦΑ Χανίων και της Ελπίδας γενικότερα στην περιοχή. 
Βέβαια έχω μια μικρή ένσταση όχι για όλα αυτά αλλά για την αδιαφορία του Δήμου μας και των ανθρώπων του που δεν καταλαβαίνουν την σημασία αυτής της ερώτησης ή την αγωνία των αρχαιολόγων. Η Φαλάσαρνα μπορεί να γίνει Κνωσός και πολύ μεγαλύτερης σημασίας, ιδιαίτερα για την Δυτική Κρήτη που δεν έχει τον μεγάλο αρχαιολογικό χώρο. Μπορεί να φέρει το παραπάνω στην περιοχή μας, που εκτός απο τα αρχαία διαθέτει την καλύτερη παραλία στα Δυτικά, εύκολα προσβάσιμη και με εξωπραγματικούς ρυθμούς ανάπτυξης (Ξενοδοχεία-εστιατόρια-καφέ). Στον αντίποδα όλοι ξέρουμε οτι αυτά τα χρόνια δεν έχουν γίνει και πολλά και μόνη είσπραξη για την περιοχή ήταν και είναι τα πολλά θα. Καιρός λοιπόν να πάρει και ο Δήμος μπρος και να κάνει τα αναγκαία και αυτά που έχει υποχρέωση...ξεκινώντας με τις ενέργειες προς κάθε κατεύθυνση για την δημιουργία ενός καλού οδικού δικτύου όχι μόνο προς τον αρχαιολογικό χώρο που είναι σε κατάσταση απαράδεκτη αλλά γενικώς σε όλο τον φαλασαρνιωτικο κάμπο. Η πρόσβαση ειναι η αρχή και η Φαλάσαρνα, αλλά γενικώς ολάκερη η δυτική Κρήτη δεν την έχει εύκολα. Μετά τα υπόλοιπα θα έλθουν, δεν λογάτε να ξεκινήσουν να δίνουν εκατομμύρια για ανασκαφές και να γίνεται προσπάθεια ανάδειξης μιας αρχαιολογικής περιοχής και να μην υπάρχει δρόμος να πάνε, ακόμα και αυτοί που έχουν περιουσίες εκεί κοντά. Όσο για φύλακες στον αρχαιολογικό χώρο τους ζητάνε και αυτούς ώστε να μας προκύψουν και νέες θέσεις εργασίας.
Φυσικά προέχει ο δρόμος.....

Δεν υπάρχουν σχόλια: