Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021

ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ "ΧΑΡΧΑΛΗΣ"

Με την επιχορήγηση της SKY express που υποστηρίζει ενεργά την πρωτοβουλία του Συλλόγου “Χάρχαλης” για την ανάδειξη της κρητικής μουσικής –  Η δράση εντάσσεται στο Επίσημο Πρόγραμμα Δράσεων και Εκδηλώσεων που συντονίζεται από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021»
Ο Σύλλογος ¨Χάρχαλης¨ ιδρύθηκε το έτος 1976 από παλαιούς παραδοσιακούς μουσικούς με μεράκι γνώση και ανιδιοτέλεια. Σκοπός του συλλόγου ήταν και συνεχίζει να είναι η διάσωση, η διατήρηση και η διάδοση της Κρητικής Παραδοσιακής μουσικής με δωρεάν διδασκαλία μουσικών παραδοσιακών σκοπών, τραγουδιών και χορού, οργάνων, διοργάνωση συναυλιών, εκδηλώσεων, με τη συμμετοχή και διοργάνωση συνεδρίων, την έκδοση βιβλίων, δίσκων, κασετών, cd και video, καθώς και με τη συγκέντρωση, καταγραφή, αρχειοθέτηση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας, στη μουσική, το τραγούδι και τον χορό.
Το υλικό που έχει συγκεντρωθεί στο αρχείο του Συλλόγου από 50 και πλέον έτη  μέχρι σήμερα αφορά σε καταγραφή οπτικοακουστικού υλικού παραδοσιακής μουσικής από όλα τα μέρη της Κρήτης, παραδοσιακού χορού, σπάνιο φωτογραφικό υλικό, συνεντεύξεις από οργανοποιούς και μουσικούς,  που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην ιστορία και την εξέλιξη της παραδοσιακής μουσικής της Κρήτης.
Το υλικό αυτό έχει διασωθεί και συλλεχθεί χάρη στην προσωπική προσπάθεια, το μεράκι και την φροντίδα μιας μικρής ομάδας ανθρώπων με σκοπό να γαλουχήσει τις επόμενες γενιές και να αποτελέσει πηγή έμπνευσης και πόλο έλξης του διεθνούς ενδιαφέροντος για την κρητική παράδοση.
Στο πλαίσιο της χορηγίας εντάσσεται η προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού για την αρχειοθέτηση και ψηφιοποίηση του πλούσιου οπτικοακουστικού υλικού που έχει συγκεντρώσει ο Σύλλογος με στόχο την προστασία και διατήρησή της πολιτιστικής κληρονομιάς. Επιπλέον, η συντήρηση και επισκευή σπάνιων μουσικών οργάνων, αλλά και η δημιουργία σύγχρονων μέσω προβολής και η διοργάνωση εκδηλώσεων για την ανάδειξη της κρητικής μουσικής παράδοσης σε κάθε γωνιά του πλανήτη
Όπως αναφέρει η Marketing Manager της SKY express, Δέσποινα Κατσίκα “Ταξιδεύουμε καθημερινά στην Ελλάδα και τον κόσμο! Tώρα, που η χώρα γιορτάζει, συμμετέχουμε στις δράσεις για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση, ως περήφανοι χορηγοί στην πρωτοβουλία του ιστορικού Συλλόγου “Χάρχαλη” «Η Μουσική της Κρήτης Ψηλά». Στηρίζουμε την προσπάθεια αναβίωσης και διατήρησης ενός ξεχωριστού, πολυαγαπημένου και ιστορικού κομματιού της εθνικής μας παράδοσης. Η μουσική της Κρήτης, οι χοροί της, τα τραγούδια, η ποίηση, οι μελωδίες δεν είναι απλώς μέρος της ιστορίας της πατρίδας μας, της ταυτότητάς μας, του πολιτισμού μας. Αποτελούν παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά που οφείλουμε να παραδώσουμε άθικτη στις επόμενες γενιές. Για να ταξιδεύουμε όχι μόνο κυριολεκτικά αλλά και μέσα από τη μουσική του τόπου μας, τώρα και για πάντα!»
Αντίστοιχα ο κ. Λεωνίδας Λαϊνάκης εκ μέρους του Συλλόγου Κρητικής Μουσικής Ν. Χανίων “ΧΑΡΧΑΛΗΣ” δήλωσε: “Η SKY express με αίσθημα ευθύνης και περηφάνιας γίνεται κοινωνός της κρητικής μουσικής παράδοσης, με στόχο να ταξιδέψει σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Οι χοροί, τα τραγούδια, οι μελωδίες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της κρητικής γης και του τρόπου ζωής μετουσιώνονται στις πτήσεις της SKY express, συμβάλλοντας ενεργά στην αέναη διαφύλαξη της πολιτιστικής μας ταυτότητας και κληρονομιάς”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: