Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021

1986-2021 35 ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΑΣΚΑΦΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΦΑΛΑΣΑΡΝΑ

Μια αναφορά απο τις πρώτες ανασκαφές στην Αρχαία Φαλάσαρνα της Ελπίδας Χατζηδάκη το 1986.

Οι συστηματικές ανασκαφές στο λιμάνι της κλασικής και ελληνιστικής πόλης της Φαλάσαρνας άρχισαν το 1986 με χρηματοδότηση της νομαρχίας Χανίων. Ήρθαν στο φως ασυνήθιστες οχυρωματικές εγκαταστάσεις του 4ου αι π. Χ σχεδόν όλες τεχνικές. Ένα τεχνικό λιμάνι συνδέει την θάλασσα με το λιμάνι, έτσι παρουσιάζει ομοιότητες με τον αρχαίο "κώθωνα" όνομα που δόθηκε στην αρχαιότητα στο διπλό λιμάνι της Καρχηδόνας. Το λιμάνι της Φαλάσαρνας περιβάλλεται απο τα τείχη της πόλης και ενώνεται με αυτά με θαλάσσιους τείχους και αποβάθρες, οι οποίες συνδέονται μεταξύ τους με 4 ή 5 οχυρωματικούς πύργους. Η ανασκαφική έρευνα αποκάλυψε τον ένα απο αυτούς ο οποίος βρίσκεται στην νοτιοανατολική πλευρά και προστάτευε την είσοδο του λιμανιού.
Δυο διασταυρωμένοι τοίχοι χωρίζουν το εσωτερικό του σε τεταρτημόρια. Είναι γεμισμένοι με λατύπη και χρησιμοποιήθηκαν για την στερέωση του πύργου. Εξωτερικά και χαμηλά φέρει ένα θαυμάσιο ανάγλυφο κυμάτιο. Ολόκληρο το οικοδόμημα ειναι κατασκευασμένο απο ψαμμίτη σε ισοδύναμο σύστημα.
Ελπίδα Χατζηδάκη 1987. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: