Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2021

Ο ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ...

Χθες πέρασα από την Βίλα Τριβιζάν και μου ήρθε πάλι αυτό το ψυχοπλάκωμα που παθαίνω όταν βλέπω την ιστορία μας να θρουλλά μέσα στην αδιαφορία. Κάθε μέρα κι ένας τοίχος δεν αντέχει στο χρόνο και σωριάζεται κατάχαμα...
Και όπως μου έγραψε ο φίλος ΝΣ
Ο χρόνος ειν' ο άρχοντας κι ότι τ' αρέσει κάνει
την ομορφιά την καταλεί, τ' αρχοντικό ξεκάνει.
Άλλο ένα Βενετσιάνικο κτήριο που θα μπορούσε να σωθεί όχι βέβαια τώρα αλλά πριν κάμποσα χρόνια, αν το ιδιοκτησιακό καθεστώς το άφηνε... γίνεται ένα σωρό πέτρες δίχως ελπίδα να ξαναστηθεί αφού το κόστος θα ειναι τεράστιο. Φυσικά δεν είναι μόνο αυτή η βίλα υπάρχουν πάνω από 20 παρόμοια μνημεία στην περιοχή μας όλα όμως με νόμιμους και πολλούς ιδιοκτήτες. Εδώ λοιπόν είναι το ζητούμενο ... μπορεί ο δήμος να βρει τους ιδιοκτήτες και φυσικά να καταλάβουν οι ιδιοκτήτες ότι δεν υπάρχει άλλη σωτηρία για αυτά, παρά μόνο αν το κάνουν δώρο στον δήμο. Τότε ίσως να σωθεί; 
Αν γίνει έτσι (που έπρεπε να είχε γίνει εδώ και χρόνια), υπάρχουν κάποια προγράμματα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την κατάσταση. Ήδη τρέχει ένα -λήγει τέλος του μήνα- και υπάρχει η κατηγορία που θα μας χρηματοδοτούσαν μια μελέτη.
Μια μελέτη βέβαια που δεν μπορεί να την κάνει κανείς αν το ιδιοκτησιακό δεν ξεκαθαρίσει.

Πρόσκληση για υποβολή προτάσεων στον Άξονα Προτεραιότητας 2 «Βιώσιμη Ανάπτυξη με αναβάθμιση του περιβάλλοντος και αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Κρήτη» του ΕΠ Κρήτη 2014-2020 για τη Δράση 6.c.5: Μελέτες ωρίμανσης έργων Πολιτισμού, για το ΕΣΠΑ 2021-2027.
Η ΕΥΔ ΕΠ Περιφέρειας Κρήτης καλεί τους Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού, Περιφέρεια Κρήτης, Δήμους Περιφέρειας Κρήτης, Λοιπούς φορείς καθ’ αρμοδιότητα για την υποβολή προτάσεων προκειμένου να ενταχθούν και χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του παραπάνω Άξονα Προτεραιότητας του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτη 2014-2020.
Με την παρούσα δράση προβλέπεται η χρηματοδότηση μελετών ωρίμανσης έργων πολιτισμού που εμπίπτουν στις παρακάτω κατηγορίες :
– Αρχαιολογικά Μουσεία
– Ανάδειξη/ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων που προτείνονται να εγγραφούν στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς UNESCO.
– Εμβληματικά μνημεία της Κρήτης συμπεριλαμβανομένων των ενετικών τειχών και των οχυρώσεων πόλεων.
Εμβληματικά κτίρια (κηρυγμένα μνημεία), για τα οποία προβλέπεται συγκεκριμένη χρήση (με αποφάσεις αρμοδίων οργάνων για τη χρήση τους) και η οποία είναι επιλέξιμη για συγχρηματοδότηση από τα ΕΔΕΤ.
ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΜΕΧΡΙ 30-09-2021

Μην περιμένετε από την αρχαιολογία να κάνει πρώτη μια τέτοια κίνηση αφού ξέρει και ξέρουμε τις δυσκολίες του ιδιοκτησιακού, όμως ο δήμος θα μπορούσε αν ήθελε και αν είχε φυσικά και την όρεξη να ψάξει εκτός από τους ιδιοκτήτες και για ... τέτοια προγράμματα.

Η Κίσαμος συνδυάζει τα δυο κατά ομολογία τουριστικά προϊόντα και είναι δημοφιλής προορισμός, πολλές καλές παραλίες και αρκετούς αρχαιολογικούς χώρους, φυσικά και τα δυο βρίσκονται στα χαμηλά ακόμα και στην εκτίμηση...όμως αν δεν κινηθούμε τα επόμενα χρόνια προς αυτές τις κατευθύνσεις με σωστά βήματα, κινδυνεύουν να χαθούν και τα δυο αυτά προσφερόμενα προϊόντα τουρισμού. 

Την παραπάνω πρόσκληση για χρηματοδότηση μνημείων μου την έστειλε ο Γιάννης Βιολάκης, ο οποίος είναι πάρα πολύ κατατοπισμένος σε τέτοια θέματα μιας και ψάχνει αφού αποδεδειγμένα αγαπά τον τόπο του. Η απορία μου είναι ότι ήταν και είναι μέλος της δημοτικής παράταξης που τώρα είναι στα πράγματα στο δήμο μας...γιατί άραγε δεν αξιοποιείται στο κομμάτι αυτό. Μα και μόνο να βρίσκει προγράμματα που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν θα ήταν υπερπολύτιμος. Μήπως δεν θέλουμε; Όχι τον Γιάννη αλλά τα προγράμματα;  

Δεν υπάρχουν σχόλια: