Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.

Τρίτη, 2 Μαΐου 2017

GC10 ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΓΗΣ

«Η Κρήτη και ο Μινωικός πολιτισμός στο Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών»
Η πρώτη Υπουργική Διάσκεψη του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών ολοκληρώθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο και συμμετείχαν, στην πλειονότητά τους υπουργοί Εξωτερικών 10 κρατών, της Κίνας, της Ινδίας, του  Ιράκ, του Ιράν, της  Αιγύπτου, της Ελλάδας, της Ιταλίας, του Μεξικό, του Περού και της Βολιβίας. 
Στο φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών GC10, παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν o Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς πρωτεργάτης της ιδέας αυτής δήλωσε «ότι η προσπάθεια αυτή είναι συνδεδεμένη με το έργο του ΟΗΕ και της UNESCO και για αυτό ελπίζουμε στο επόμενο φόρουμ να συμφωνήσουμε να καλέσουμε και τους δυο αυτούς οργανισμούς.» Επίσης ο κ. Κοτζιάς τόνισε στο φόρουμ ότι ο πολιτισμός για εμάς είναι ισχύς, ήπια ισχύς. Εξίσου αποτελεσματική κατά τη γνώμη μας με την στρατιωτική υπεροπλία ή την οικονομική ηγεμονία. Γιατί ο πολιτισμός κερδίζει το νου και τις καρδιές των ανθρώπων. Πρόσθεσε δε πως ο πολιτισμός έχει σήμερα παγκόσμια ισχύ, διότι παράγει ιδιαίτερα αγαθά, τα οποία αναπαράγει και στην συνέχεια διαχέει.
Λίγο πριν την επίσημη έναρξη του φόρουμ GC10 ο α. Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού του Υπ. Εξωτερικών Δημήτρης Πλευράκης υποδέχτηκε τον πρόεδρο του Καβουσίου Ιωάννη Ρεμεδιάκη, ο οποίος τιμώντας τα κρητικά έθιμα προσέφερε ως σύμβολο ειρήνης που προάγει το πνεύμα συνεργασίας και κοινής προσπάθειας, κόρη από την μνημειακή Μινωική ελιά του Καβουσίου Ιεράπετρας για να κοσμεί το Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών στο Ζάππειο. Πράξη ιδιαίτερης σημασίας μιας που από τα κλαδιά της στέφτηκαν οι Ολυμπιονίκες στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Ο κ. Πλευράκης Δημήτριος δήλωσε ότι η κόρη της Μινωικής Ελιάς εκφράζει το πνεύμα ειρήνης, δημιουργίας και ανθρωπισμού μέσα από την GC10. Ο πολιτισμός αποτελεί την επιτομή της ήπιας ισχύος, καθώς αποτελεί το σημαντικότερο μέρος της ιστορικής έκφρασης και ύπαρξης των λαών της υδρογείου που η Μεσόγειος και η Κρήτη έπαιξαν και συνεχίζουν να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στο κέντρο της. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: