Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 30 Μαΐου 2017

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Τσατσαρωνάκειου Πολύκεντρου της Ι. Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου πραγματοποιήθηκε επετειακή εκδήλωση για την Άλωση της Πόλης. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος τέλεσε Τρισάγιο υπέρτων   Βυζαντινών υπερασπιστών και αγωνιστών της Πόλης και ακολούθησε ομιλία   από τον Αναπληρωτή Πρύτανη Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Γεώργιο Σταυρουλάκη, με θέμα: «Σκέψεις πάνω στην Άλωση της Πόλης».
 Ακολούθως η πολυπληθής Βυζαντινή και Παραδοσιακή Χορωδία του Ωδείου της Μητροπόλεως απέδωσε, με τρόπο αριστοτεχνικό, τραγούδια της Πόλης. Στην εμπνευσμένη ομιλία του ο κ. Αντιπρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, μετά την σύντομη ιστορική αναδρομή στα γεγονότα της εποχής, σημείωσε: «Ο πολίτης της Βυζαντινής αυτοκρατορίας ήταν και πολίτης της Ελληνικής παιδείας, καθώς η ελληνική γλώσσα και η Ορθόδοξη θρησκεία αποτελούσαν τον συνθετικό κρίκο του Βυζαντίου. Η άλωση έμοιαζε ως αναπόφευκτο αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης πολιτικής και οικονομικής αποσύνθεσης.
Ο τελευταίος Αυτοκράτορας του Βυζαντίου με το αίμα του δημιούργησε εθνική συνείδηση», κατέληξε ο ομιλητής παραλληλίζοντας την εποχή εκείνη με την σημερινή Ελληνική πραγματικότητα. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος αφού ευχαρίστησε  τον ομιλητή, την χορωδία  και την συντονίστρια της  εκδήλωσης, Φιλόλογο κ. Καραπατάκη, σημείωσε: «Η αξία της επετειακής αυτής ημέρας δεν εγκλωβίζεται στο ζωντάνεμα της ιστορίας και τα όσα αυτή περιλαμβάνει αλλά στην υπενθύμιση του χρέους να παραμένει ζωντανό στις ψυχές και τις καρδιές μας αναμμένο το φως που πηγάζει από το αείφωτο και τηλαυγές Φανάρι, το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο που αιώνες τώρα παραμένει το φως της Οικουμένης και της Ορθοδοξίας, καθώς εκεί, στην Πόλη του Κωνσταντίνου, συνεχίζει να κτυπά η καρδιά της πίστεως και ευσεβείας μας, δηλαδή της οικουμένης όλης. Χρέος και ευθύνη μας να μεταλαμπαδεύουμε στις επερχόμενες γενεές αυτή την αλήθεια και αυτό το φως, ως την πιο βαρύτιμη και πολύτιμη κληρονομιά μας», κατέληξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κίσαμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος. Ο Δήμαρχος Κισάμου κ. Σταθάκης απεύθυνε, επίσης, χαιρετισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: