Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.

Πέμπτη, 18 Μαΐου 2017

VILLA TREVIZAN

Η βενετσιάνικη βίλα Τρεβισάν είναι ένα μεγάλο διώροφο κτίριο με ορθογώνιο σχέδιο (13,30 x 15,30 μ.), με ανατολικό κυρίως μέτωπο και υπολογίζεται οτι κτίστηκε στα τέλη του 16ου αι αρχές 17ου αιώνα. Βρίσκεται στην περιοχή Κόκκινο Μετόχι και είναι μια από τις 120 περίπου φεουδαρχικές κατοικίες βενετσιάνικης και κρητικής ευγενείας που ήταν διάσπαρτες γύρω από την κρητική ύπαιθρο.
Οι βίλες αυτές εμφανίστηκαν τον τελευταίο αιώνα της βενετικής κυριαρχίας (1210-1669) και εμφανίζουν μια πολύ σημαντική περίοδο στη μακρά ιστορία του νησιού. Η βίλα Trevisan αντιπροσωπεύει ένα από τα καλύτερα παραδείγματα επαρχιακών φεουδαρχικών κατοικιών, καθώς συνδυάζει αναγεννησιακή αρχιτεκτονική με προηγμένη μεθοδολογία κατασκευής πέτρινων κτιρίων. Το θέμα της βίλας Trevisan φαίνεται μέσα από το ιστορικό υπόβαθρο της ενετικής περιόδου στην Κρήτη και τους πολιτικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς παράγοντες που καθιστούσαν δυνατή την ανάλυση της εμφάνισης αυτών των εξοχικών κατοικιών. 
Περιοδικό Αρχαιολογία και Τέχνη
Δυστυχώς η βίλα βρίσκεται σε κακή κατάσταση εξαιτίας που παράξενου ιδιοκτησιακού καθεστώς της αλλά και μετά τον τελευταίο σεισμό του 2006 άρχισε να χάνει .... τοίχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: