Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.

Τρίτη, 30 Μαΐου 2017

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΟΥΡΙ

Ο ιερός ναός του Αγίου Γεωργίου, βρίσκεται στο Μουρί είναι η κεντρική εκκλησία της ενορίας. Πρόκειται για πετρόκτιστο ναό που έχει ανεγερθεί δίπλα στα ερείπια παλαιού ναού το 1890*, με την βοήθεια των ενοριτών.
Το Μουρί βρίσκεται ανατολικά του Βουλγάρω που αποτελεί οικισμό του, στον άξονα Καλουδιανά-Χρυσοσκαλίτισσα. Είναι ορεινό χωριό με 50 περίπου κατοίκους και αναφέρεται από τον ιστορικό Barozzi,τo 1577, ενώ στην αιγυπτιακή απογραφή το 1834, σύμφωνα με τον ιστορικό Rashley, είχε 30 χριστιανικές και 2 τουρκικές οικογένειες.
Έχει τρεις ακόμα εκκλησίες που παρουσιάζουν πολύ ενδιαφέρον, τον Άγιο Νικόλαο σταυροειδή Βυζαντινή εκκλησία του 12ου αιώνα, την Αγία Μαρίνα που είναι κατεστραμμένη και την Αγία Βαρβάρα στα Λατζιανά του 11ου αιώνα.

* Οι εικόνες είναι οι περισσότερες του Θεοδοσάκη το 1954

Δεν υπάρχουν σχόλια: