Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΥ

 Καστέλι 20 του Μάη 1941
Η μικροπολιτεία ξυπνά κι ανακλαδίζεται. Νοικοκυρές πρωί-πρωί φουρνίζουν πρόσφορα για τον αποψινό σπερνό στην χάρη της Αγίας Ελένης. Άντρες προσεχτικά στην ακουνόπετρα τοιμάζουν το δρεπάνι, για να θερίσουν τ΄άγρια τους βάτους και τ΄αγκάθια. Κοπελιές και κοπελούρια αγουροξυπνημένα ξεκινούν για το σκολειό. Η νύφη η προχθεσινή απλώνει τα προικιά στον Μαγιανό το ήλιο να φρεσκάρουν...
...Ώρα 8 το πρωί.
                     Στον κάμπο τον Καστελιανό μαύρος καπνός κι αντάρα
                     φωτιά ξερνά ο ουρανός σκορπιοι πατούν το χώμα
                     απού' χει άρματα ας βαστά κι απού δεν έχει βρίσκει
                     Δεν την πατήτε μωρε ' σεις την Κρήτη ανάθεμα σας
Ένα μικρό απόσπασμα απο την έντυπη έκδοση του Δήμου Κισάμου 1997 με τα εισαγωγικά λόγια για την Μάχη της Κάμπου της Κισάμου του τότε δημάρχου Αντώνη Σχετάκη. Οι πίνακες είναι του Θεοδοσάκη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: