Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Δευτέρα 1 Μαΐου 2017

ΜΑΛΒΑΖΙΑ ..ΚΙΣΑΜΟΥ

To 1415 έφτασε στην Κίσαμο ο Φλωρεντίνος μοναχός BUONDELMONTI, και έγραψε ένα ωραίο οδοιπορικό απο το ακρωτήρι της Γραμβούσας ως την πόλη. Θα σταθώ σήμερα σε αυτά που παρατήρησε στην πόλη... εκτός απο τα αρχαία που εκτείνονταν σε περίμετρο δυο μιλίων, στο καλό κρασί και τους αμπελώνες που συνάντησε παντού.
Γράφει λοιπόν ...... κύριο προϊόν της περιοχής είναι το κρασί, (για λάδι δεν αναφέρει) που αποτελεί και εξαγωγικό προϊόν, πρώτα οι Ρωμαίοι, μετά οι Ενετοί, έστελναν το υπέροχο κρασί της Κισάμου σε όλη την γνωστή οικουμένη.
Μάλιστα πολλά αμπέλια είναι μέσα στις αρχαιότητες ....."Αλλά εκτός του ότι τέτοιες αρχαιότητες δεν είναι πολύ αναγκαίες, η καλή απόδοση του αμπελώνα απαγορεύει στον ιδιοκτήτη να ξεριζώσει αυτά τα γόνιμα κλήματα".
60.000 βαρέλια είχε εξαγωγή η Κρήτη. 
ΟΣΤΡΙΑ
- Όταν φτιάξαμε το 1985 ένα κρασί ηδύποτο στην Κίσαμο, την Όστρια, χρησιμοποίησαν βαρέλια απο την Μαδέρα για να το αποθηκεύσουν μιας και το κρασί μας μοιάζει πολύ με αυτό του Πορτοκαλέζικου νησιού. Διαβάστε λοιπόν τι γράφει ο Pashley οτι συνέβει το 1421 λίγα χρόνια μετά που ήρθε ο Μπουοντελμόντι στην Κρήτη.
Ο πρίγκιπας της Πορτογαλίας Ερρίκος αφού δοκίμασε το υπέροχο κρασί της Κρήτης, ζήτησε να του φέρουν κλίματα απο το νησί, για να φυτέψει αυτήν την υπέροχη ποικιλία, στην Μαδέρα, που μόλις την είχαν αποικήσει οι Πορτογάλοι. 
Άρα φαίνεται οτι η αρχαία ποικιλία της Κρήτης είχε βρει και αλλού έδαφος.
Τέλος αναφέρει οτι τα αμπέλια άρχιζαν απο την Κίσαμο και τελείωναν στα Πάνω Μεσόγεια και το το κρασί μπορεί να μην ήταν ανώτερο του Αγίου Μύρωνα (Ηράκλειο) αλλά εντούτοις ήταν εξαίσιο.
Αναφέρει δε δυο ιστορίες..... οτι όταν έφταναν τέτοια κρασιά στις ταβέρνες... πολλοί έπαιρναν όρκο να μην βγουν απο εκεί αν δεν τελειώσουν το πιθάρι. ...και οτι τόσο άρεσε αυτό το κρασί στον Δούκα του Charence George Plantagenet που όταν (ποιος ξέρει το λόγο;) αποφάσισαν να τον εκτελέσουν, με δική του απόφαση είπε να τον πνίξουν σε ένα βαρέλι με κρητική Μαλβαζία.

1 σχόλιο:

Achillies97 είπε...

Μαλβεζια ένα από τα καλητερακρασια του κοσμου που κανεις δεν ξερη την αξια του η να το εμπορευτη σωστα?