Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ Κ. ΒΟΛΟΥΔΑΚΗ

Γράφει στην προσωπική του σελίδα ο Μανούσος Βολουδάκης
Δυο λόγια για το μάθημα των θρησκευτικών
Η συζήτηση γύρω από τα θρησκευτικά στα σχολεία, κρύβει ένα πολύ βαθύτερο ρήγμα στις αντιλήψεις για την ταυτότητα της πατρίδας μας. Αυτοί που σήμερα κυβερνούν, θέλουν το μάθημα να γίνει «θρησκειολογικό», να γίνει δηλαδή μια ουδέτερου χαρακτήρα παρουσίαση όλων των γνωστών θρησκειών. Πρόκειται για μια ακόμη εκδήλωση της ιδεοληψίας τους. Όσο περισσότερο η κυβέρνηση εξευτελίζεται στο πεδίο των προεκλογικών της υποσχέσεων, τόσο περισσότερο εστιάζει στις προτεραιότητες του 3% των παλαιών υποστηρικτών της. Το ζήτημα επιβάλλει καθαρές κουβέντες: Πιστεύω ότι τα Ελληνόπουλα* πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να μαθαίνουν τα βασικά σημεία της Ορθόδοξης Χριστιανικής πίστης στο σχολείο. Εκεί πρέπει να είναι η έμφαση του μαθήματος γιατί αυτή είναι η πίστη της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων. Ασφαλώς και πρέπει να γνωρίσουν στις μεγαλύτερες τάξεις και τις άλλες θρησκείες. Ασφαλώς και πρέπει να υπάρχει πρόνοια για τα παιδιά που οι οικογένειές τους – ή τα ίδια αν βρίσκονται σε κατάλληλη ηλικία – έχουν διαφορετική ή και καμιά θρησκευτική πίστη. Ο σεβασμός στη διαφορετική πεποίθηση πρέπει να είναι απόλυτος. Επιτέλους όμως πρέπει να γίνει σεβαστή και η ταυτότητα της πλειοψηφίας. Η Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη είναι αναπόσπαστο μέρος της συλλογικής μας ταυτότητας. Αυτό αναγνωρίζεται σε όλα τα συντάγματα της πατρίδας μας, από τα πρώτα – εξαιρετικά φιλελεύθερα - συντάγματα της Επανάστασης του 1821 ως το σημερινό. Δε θα μπορέσει να ανατρέψει αυτή την πραγματικότητα ένας τυχαίος Υπουργός Παιδείας! 
Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε αν θέλετε να διαβάσετε παλαιότερό κείμενό μου που δημοσιεύθηκε σε θεματικό ένθετο της Καθημερινής για τις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας στον 21ο αιώνα. Αν και δεν αναφέρεται ειδικότερα σε θέματα παιδείας, πιστεύω έχει σχέση με τη συζήτηση που διεξάγεται αυτό τον καιρό. 

Σωστά τα περισσότερα αλλά για ποια ελληνόπουλα μιλάμε όταν το ποσοστό των αλλοδαπών στην τάξη είναι ίσο ή μεγαλύτερο από τα παιδιά μας; Άρα μάθημα θρησκευτικών θα παρακολουθούν τα ελληνόπουλα τα υπόλοιπα όξω (τι έγινε ο σεβασμός στον μαθητή;). Δυστυχώς από την στιγμή που υπάρχει τόση πολυπολιτισμικότητα στην χώρα μας τα θρησκευτικά και όπως τα θέλουμε να διδάσκονται .... πρέπει να πάνε στην ..εκκλησία. 
Και στο κάτω -κάτω της γραφής τι σχέση έχει η πολιτική, γιατί πολιτική κάνουν όλοι σήμερα, με το μάθημα των Θρησκευτικών στα δημοτικά και στα γυμνάσια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: