Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΜΑΣ ΜΕΡΟΣ ΙΙΙΙ

Σήμερα σε έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κισάμου καλεσμένη ήταν η κ. Ρένα Λουτζάκη, επίτιμη καθ. του τμήματος Μουσικών σπουδών του παν. Αθηνών, που ανέπτυξε με τον καλύτερο τρόπο γιατί πρέπει να δημιουργηθεί το Μουσείο Μουσικών στην Κίσαμο. Αφού την άκουσαν όλοι με πολύ ενδιαφέρον, παρουσίασε την προγραμματική σύμβαση που πρέπει να υπογραφεί μεταξύ Δήμου και Εθνικού Καποδιστριακού πανεπιστημίου για την εκπόνηση της μελέτης. Η  σύνταξη της μελέτης θα τελειώσει σε τέσσερις μήνες και ο συνολικός χρόνος αποπεράτωσης του έργου θα είναι τα τρία χρόνια.
Η πρόταση πέρασε ομόφωνα και η σύμβαση υπογράφτηκε γιατί η κ. Λουτζάκη κατάφερε μόνο με μια πρόταση της να πείσει και τους πιο "ξερόλες' της δυσπιστίας......που ίσως πείσειο και κάποιους που δεν ζουν στην Κίσαμο αλλά αντιστέκονται...."Η Κίσαμος κατέχει μια παγκόσμια πρωτοπορία, είναι η περιοχή με τους περισσότερους παραδοσιακούς καλλιτέχνες από όλα τα μέρη της γης. Και αυτό είναι για το τμήμα μουσικής είναι σπουδαίο και η αιτία να δημιουργηθεί εδώ το Μουσείο."
Το άλλο καταπληκτικό που ακούστηκε από την επίσημη καλεσμένη μας είναι ότι στις αποστολές της τα τελευταία χρόνια στην επαρχία Κισάμου έχει καταφέρει να κάνει 120 ώρες ηχογραφήσεις λαϊκών παραδοσιακών καλλιτεχνών, 60 ώρες βιντεοσκοπήσεις, χορών και ακουσμάτων από γάμους, αρραβώνες, βαπτίσεις και πανηγύρια και τραβήχτηκαν ή μαζεύτηκαν από παραδοσιακούς συλλέκτες πάνω από 1000 φωτογραφίες.
Ας ελπίσουμε να μην μείνει μόνο στην σύμβαση το έργο αλλά να αποτελέσει ένα πόλο έλξης όλων των επιστημών που ασχολούνται με την παραδοσιακή μουσική. Ας γίνουν οι Λουσακιές τόπος για τους νέους καλλιτέχνες και μέρος φύλαξης της παραδοσιακής μας κληρονομιάς.
Και επενθημίζω προς τον κ. αντιδήμαρχο οτι η Κίσαμος δεν είναι μόνο το Καστέλλι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: