Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

ΜΠΟΝΣΑΙ ΕΛΙΑ

Η ελιά σαν δέντρο αναφέρεται σε θρησκευτικά  μυθολογικά και ιστορικά συγγράμματα από αρχαιοτάτων χρόνων, σαν σύμβολο μακροζωίας, ευτυχίας, ειρήνης, γαλήνης και σοφίας. Ο μακρύς χρόνος που χρειάζεται ένα φυτό ελιάς για να ωριμάσει και να γίνει δέντρο, καθώς και η σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ του φυτού και του καλλιεργητή στο μακροχρόνιο διάστημα της ανάπτυξης του, δίνει στο ανθρώπινο μέρος της σχέσης το αίσθημα της ειρήνης και της γαλήνης, δώρο της θεάς Αθηνάς στον άνθρωπο.
Σαν Bonsai, η ελιά είναι φυτό εσωτερικού η εξωτερικού χώρου αγαπάει το φως και τα ζεστά μέρη. Ιδανικά μέρη τους ζεστούς μήνες είναι το μπαλκόνι η βεράντα, ενώ για τους κρύους μήνες του χειμώνα εάν υπάρχει παγετός, είναι ένα φωτεινό παράθυρο
Τους ζεστούς μήνες πρέπει να προσέχουμε να διατηρείται το χώμα πάντα υγρό ποτίζοντας το φυτό το σούρουπο για να προλάβει κατά την διάρκεια της νύχτας να αποθηκεύσει νερό στα φύλλα και τον κορμό. Τους κρύους μήνες η ανάγκη για νερό είναι μικρότερη, εάν δεν βρίσκεται κοντά σε θερμαντικό σώμα.
Το κλάδεμα γίνεται σε όλη την διάρκεια της βλάστησης κόβοντας τους νεαρούς βλαστούς στο δεύτερο ή τρίτο ζευγάρι φύλλων. Αλλαγή χώματος τα νεαρά φυτά χρειάζονται κάθε 2 ή 3 χρόνια, ενώ τα παλαιότερα κάθε 5-7 χρόνια . Η σύσταση του χώματος αποτελείται από 60% φυτόχωμα, 30% τύρφη, 4% περλίτη, 3% άμμο και 3% κοπριά .
Διαμόρφωση των κλαδιών με σύρμα γίνεται πριν αυτά ξυλοποιηθούν τελείως. Το σύρμα διαμόρφωσης το αφήνομε 1-2 μήνες και μετά το βγάζουμε, γιατί υπάρχει κίνδυνος  να αφήσει σημάδια στον φλοιό. Λίπανση κάνουμε κάθε 20-30 μέρες την εποχή της βλάστησης στα νεαρά φυτά και ποιο αραιά συσκευασίες.
Σας εύχομαι γαλήνη και ικανοποίηση στη σχέση που θα δημιουργήσετε με το BONSAI που επιλέξατε.
Μιχάλης Μπαντουβάκης
KΑΣΤΕΛΙ/ΚΙΣΑΜΟΥ, ΤΡΑΧΗΛΟΣ
http://www.olive-bonsai-art.com/index.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: