26 Νοεμβρίου 2009 Παγκόσμιο ΜποϊκοΠαγκόσμια Ημέρα Αντικαταναλωτισμού, (Buy Nothing Day), δίνει την ευκαιρία για προβληματισμό αλλά και για μια πρόσκαιρη ή μονιμότερη στάση καταναλωτικής συμπεριφοράς, τόσο για τους «έχοντες», με στόχο την αειφορία, την προστασία του περιβάλλοντος, τον περιορισμό της υπερβολής ή της πρόκλησης και την κοινωνική αλληλεγγύη, όσο και για τους «νεόπτωχους» αλλά και αυτούς οι οποίοι ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας τόσο για μέρος των παραπάνω λόγων όσο ασφαλώς και για πολύ πρακτικότερους λόγους.
Το 1ο μποϊκοτάζ μίας ημέρας, έγινε στην χώρα μας και είχε κηρυχθεί από το ΙΝΚΑ, την Τετάρτη, 7 Μαρτίου, 1979, το πλέον πρόσφατο ήταν αυτό της 30 Ιουνίου 2008.
Καταναλωτές πολλών ταχυτήτων
Την τελευταία 25ετία, η Διατροφή έδειχνε να έχει χάσει, για την συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας των προηγμένων οικονομικά χωρών, τα ταξικά χαρακτηριστικά των προηγούμενων 10ετιών.
Με εξαίρεση τις κοινωνικές ομάδες, οι οποίες, για διαφόρους λόγους, βρισκόντουσαν στο περιθώριο και στα όρια της φτώχειας, στα περισσότερα νοικοκυριά, η σύνθεση του καθημερινού φαγητού, ήταν, περίπου, η ίδια, ανεξάρτητα από εισόδημα, επάγγελμα, μόρφωση, τόπο κατοικίας, κ.λ.π.
Η αύξηση της κατανάλωσης του κρέατος κατά 160% μέσα σε 20 χρόνια, των γαλακτοκομικών κατά 55%, της ζάχαρης κατά 118%, αλλά και η αντίστοιχη μείωση των δημητριακών κατά 27%, των οσπρίων κατά 36%, των ψαριών κατά 7%,κ.ο.κ., έδειχνε, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΚΑ, ότι η διατροφή είχε πάρει έναν διαταξικό χαρακτήρα αλλά και είχε ταυτόχρονα προσανατολιστεί σε επικίνδυνες διαιτητικές συμπεριφορές, ιδιαίτερα στην νέα γενιά.
Η συμμετοχή του έτοιμου φαγητού από το 1984 μέχρι σήμερα αυξήθηκε κατά 956% και από το 1993 μέχρι σήμερα κατά 231%.
Η άνιση εξέλιξη των τιμών ανάμεσα στα μη τυποποιημένα και μη επώνυμα προϊόντα (φρούτα, λαχανικά, κρέατα, ψάρια, τυροκομικά) και στα τυποποιημένα – επώνυμα τρόφιμα συνέβαλε σε αυτήν την εξέλιξη.
Συγκεκριμένα η αύξηση των τιμών την τελευταία 30ετία είναι, στα λαχανικά της τάξεως του 3.804%, στα φρούτα 3.403%, στα ψάρια 3.294%, στα τυριά 2.405% και στα κρέατα 1.585%. Αντίθετα στα τυποποιημένα τρόφιμα η αντίστοιχη αύξηση κατά την ίδια περίοδο είναι 1.014%.
Τα πιο ακριβά τρόφιμα στον κόσμο, η σαμπάνια, το χαβιάρι και το συκώτι χήνας, δεν ήταν, όλα αυτά τα χρόνια, αναγκαστικά στα τραπέζια των υψηλών εισοδημάτων ενώ αντίθετα, άλλα «ταπεινότερα», στην τιμή τρόφιμα, υπήρχαν σε όλα τα τραπέζια.
ΠΗΓΗ: ΙΝΚΑ ΚΡΗΤΗΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΙΣΑΜΟΥ! ΜΙΑ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ.
Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου