Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

ΒΟΤΑΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΑ ΚΑΜΕΝΑ


"Το χωριό μου τα Σκορδαλού 20 χιλιόμετρα έξω από την πόλη των Χανίων στους πρόποδες των Λευκών Ορέων  είναι από τα πιο πράσινα χωριά της Κρήτης με κύριο εισόδημα το ελαιόλαδο, από τσουνάτι ποικιλία ελιάς, και έχει τους παλαιότερους ελαιώνες της Κρήτης και της Ευρώπης.
Στα παιδικά μου χρόνια τα καλοκαίρια ερχόντουσαν πολλά παιδιά από την Αθήνα και άλλα μέρη της Ελλάδας με τις οικογένειες τους που είχαν καταγωγή από εκεί για διακοπές.
Μου έκανε μεγάλη εντύπωση ότι δεν γνώριζαν από χλωρίδα ακόμα και το ελαιόδεντρο με την πορτοκάλια ούτε συζήτηση βέβαια για την μουσμουλιά, την χαρουπιά. Φυσικά είναι λογικό όταν μεγαλώνεις σε μια μεγαλούπολη ή σε ένα μέρος με διαφορετική χλωρίδα να μη ξέρεις και πολλά πράγματα.
Το 2003 τέλος Οκτωβρίου ξαφνικά μετά από πολύ δυνατούς νότιους ανέμους ένα καλώδιο της ΔΕΗ έγινε η αιτία να ξεσπάσει πυρκαγιά που σε λίγες ώρες πήρε πραγματικά μεγάλες διαστάσεις, είκοσι τέσσερις ώρες καιγόταν όλη η περιοχή γύρω από το χωριό μου.
Η καταστροφή δεν είχε προηγούμενο, εξήντα χιλιάδες ελαιόδεντρα πάνω από 400 χρονών κάηκαν. Η περιοχή καταστράφηκε οικονομικά και οικολογικά.
Η οικογένεια μου είχε πολλές πορτοκαλιές και ελιές σε μια έκταση περίπου 150-200 στρεμμάτων η οποία κάηκε και αυτή.
Μετά από αυτή την καταστροφή σκέφτηκα ότι στην καμένη έκταση θα μπορούσε να γίνει ένα βοτανικό πάρκο περιπατητικό-εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό. Στην ιδέα μου συμφώνησαν και τα άλλα τρία αδέλφια μου που η έκταση ανήκει και στους τέσσερις. Κάπως έτσι ξεκίνησε το πάρκο.
Αν όλοι σκεφτόμασταν έτσι;
Το πάρκο βρίσκεται στο 15ο χλμ. Ε.Ο. Χανιά, Φουρνές, Ομαλός, Κρήτη
Λοιπόν Κυριακή σήμερα πάμε βόλτα στα Σκορδαλού, να δούμε το πάρκο μας και η μέρα είναι υπέροχη!

Δεν υπάρχουν σχόλια: