Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021

ΕΔΩ ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΟ ΟΒΕΡ

 Ένα περίεργο όσο και επαναλαμβανόμενο ρεπορτάζ απο Ηράκλειο και απο την Νέα Κρήτη σχετικά με τα υδατοδρόμια της Κρήτης μας βάζει σε σκέψεις...

Μετά από συζητήσεις δεκαετιών, η Κρήτη πιο κοντά από ποτέ στα πρώτα υδατοδρόμια 
- Ποιες περιοχές βρίσκονται στον σχεδιασμό!!
Η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης, αναφορικά με την χορήγηση προσωρινών αδειών λειτουργίας για τα υδατοδρόμια, αναθέρμανε την συζήτηση γύρω από το θέμα και φαίνεται να έδωσε το έναυσμα για την υλοποίηση σχεδίων, που για χρόνια είχαν κολλήσει στους δαιδαλώδεις μηχανισμούς της ελληνικής γραφειοκρατίας.
Οι εν λόγω άδειες θα εκδίδονται, πλέον, με τάχιστες διαδικασίες και θα έχουν διάρκεια ενός έτους, ως αναφέρει η σχετική τροπολογία, δίνοντας έτσι το δικαίωμα στον εκάστοτε φορέα να μπορεί, με την παραπάνω προσωρινή άδεια, να λειτουργεί κανονικά τα εκάστοτε υδατοδρόμια, μέχρι την έκδοση της επίσημης άδειας.
Οι περιοχές με τα πρώτα υδατοδρόμια
Σε ότι έχει να κάνει με τον σχετικό σχεδιασμό στο νησί, για την ώρα έχει γνωστοποιηθεί από την πλευρά των δύο εμπλεκόμενων εταιριών, Hellenic Seaplanes και Ελληνικά Υδατοδρόμια, ότι το υδατοδρόμιο του Ρεθύμνου θα είναι το πρώτο που θα λειτουργήσει στην Κρήτη. Ως ορίζει ο υφιστάμενος προγραμματισμός το υδατοδρόμιο του Ρεθύμνου θα ακολουθήσουν εκείνα της Σητείας, του Ηρακλείου, της Ιεράπετρας, των Χανίων, του Μαλεβιζίου και της Αγίας Γαλήνης.

- Των Χανίων υποθέτουμε οτι είναι της Κισάμου, αν και κανείς δεν είναι σίγουρος οτι θα ξετελέψει και το υδατοδρόμιο μας, μιας και εκτός των άλλων έχουμε και πρόβλημα με την περιβαλλοντική μελέτη στο Καβονήσι απο το Δασαρχείο Χανίων, αφού η εν λόγω υπηρεσία υποστηρίζει οτι κομμάτι του λιμένα, εκεί που θα γίνει και το υδατοδρόμιο είναι δασικό (Εδώ γελάνε και οι πέτρες απο το νταμάρι που χάσκει παραδίπλα). Βέβαια το ΛΤΝΧ ξέρει οτι το λιμάνι έχει οριοθετηθεί με ΦΕΚ το 1968 άρα δεν υπάρχει δασικό και μόνο γραφειοκρατικές διαδικασίες στερούν και για του χρόνου το υδατοδρόμιο και κάποια ανάπτυξη. Πάντως έτσι και αλλιώς το ΛΤΝΧ έχει κάνει ένσταση εδώ και 6 μήνες για την συγκεκριμένη απόφαση, αλλά απάντηση δεν έχει πάρει ακόμα... 
Μήπως είναι ώρα να επέμβει ο Δήμος Κισάμου ειδικά σε αυτό το θέμα και να ενοχλήσει την παραπάνω υπηρεσία; Είναι θέματα που πρέπει να λύνονται με την δημιουργία τους και όχι να παραμένουν για να τα βρουν οι επόμενοι μπροστά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: