Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ

Ο χώρος στον Τράχηλα όπου βρίσκονται τα αποτυπώματα του πρωτανθρώπου δεν είναι κάποιος χώρος επισκέψιμος και όπως όλοι καταλαβαίνεται περιφράχτηκε ώστε να ξέρουν όλοι που βρίσκονται αυτές οι μοναδικές πατημασιές αλλά και να τοποθετηθεί και η πρώτη επιγραφή με την ιστορία των. (και για να μην τα ξανακαταστρέψουν)
Τον τελευταίο χρόνο εκτός απο πολλούς επιστήμονες που τραβάει η περιοχή μας για το θέμα αυτό, τραβάει σαν μαγνήτης και διάφορα τηλεοπτικά δίκτυα απ' όλο τον κόσμο. Ήδη μέσα σε μια βδομάδα πέρασαν Πολωνικά, Σουηδικά και Ολλανδικά ΜΜΕ για να γυρίσουν σκηνές απο τον τόπο που πρωτοπερπάτησε ο άνθρωπος, μετά και την αλλαγή της χρονολόγησης των πατημασιών. Να δουν απλά την περιοχή που δυστυχώς το ξαναλέω δεν έχουν γίνει και πολλά πράματα... απο τότε που βρέθηκαν. 
Το Μουσείο Φυσικής ιστορίας στο Ηράκλειο αλλά και οι διάφορες υπηρεσίες είναι σε μια  κατάσταση λήθαργου και αν δεν τις πιέσεις, αν δεν τις ενοχλήσεις δεν πρόκειται να κάνουν εντελώς τίποτα. Φυσικά ούτε και εμείς μπορούμε να κάνουμε προχειροδουλειές σε κάτι που σε μερικά χρόνια η περιοχή όχι μόνο αυτή θα αποτελέσει αντικείμενο μελέτης .. χρειάζεται πίεση συλλογική και κατευθυνόμενη.  Καλό είναι λοιπόν και η Δημοτική αρχή να ξεκινήσει να ζητάει μια αξιοποίηση του χώρου και των ευρημάτων. Μας δίνεται μεγάλη ευκαιρία και οι δυνατότητες ειναι με το μέρος μας αυτή την στιγμή ώστε να δώσουμε άλλο ένα κίνητρο στον τουρισμό, αλλά και στην πανέμορφη περιοχή του Τράχηλα. Πίεση προς πάσα κατεύθυνση.


Υ.Σ Επειδή κάποιοι ρωτούν πως έβγαλαν οι επιστήμονες την ηλικία με ακρίβεια!!  
Για όσους περπατάνε εκεί διακρίνουν κάτι οπές σε όλη την περιοχή, και γύρω απο τα αποτυπώματα, είναι οπές όπου οι επιστήμονες έχουν πάρει στρώματα βράχου και ιζήματος για να τα μελετήσουν. Έτσι μετά  από εργαστηριακές μελέτες ανακάλυψαν οτι....
Τα στρώματα βράχων αλλά και το στρώμα του ιζήματος που περιέχει τα ίχνη είναι ενσωματωμένο μεταξύ δύο πολύ λεπτών στρωμάτων ασβεστόλιθου, τα οποία αποτελούνται από τους ορυκτούς σκελετούς του μικροσκοπικού τρηματοφόρου πλαγκτού. Όπως πριν από την εναπόθεση του ιζήματος, η στάθμη της θάλασσας πρέπει να ήταν ελαφρώς πάνω από τη σημερινή παράκτια πεδιάδα, σχηματίζοντας μια ρηχή θάλασσα. Οι οργανισμοί πλαγκτόν των στρωμάτων ασβεστόλιθου πέθαναν στην αρχή της μεσσηνιακής κρίσης αλατότητας πριν από το 5.97 εκατομμύρια χρόνια με την αυξανόμενη συγκέντρωση αλατιού της Μεσογείου. Τα ίχνη του Τραχήλου είναι επομένως πιο πιθανό να είναι περίπου της ηλικίας των 6 εκατομμυρίων ετών. Τον Οκτώβριο του 2021, στα ίχνη αποδόθηκε ηλικία 6,05 εκατομμυρίων ετών.


Δεν υπάρχουν σχόλια: