Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021

ΠΑΜΕ ΠΑΛΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ......

Το ιστορικό των αποφάσεων για το λιμάνι Καβονησιου Κισάμου, οι χαμένες ευκαιρίες και η αδράνεια των δημοτικών αρχών..

1996- 29 Οκτωβρίου εγκρίνονται οι περιβαλλοντικοί όροι για κατασκευή έργων στο λιμάνι Καβονησίου Κισάμου.
2004- 20 Απριλίου το λιμενικό Ταμείο ν. Χανίων αναθέτει στο γραφείο μελετών Ρογκάν και συνεργάτες την σύνταξη μελέτης με τίτλο "Λιμένας Κισάμου-Προγραμματικό σχέδιο" στα πλαίσια αυτής της μελέτης συντάσσεται και φάκελος για την χωροθέτηση της μαρίνας αλλά και προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για όλα τα έργα. 
Ο προϋπολογισμός για όλα τα έργα είναι 28.910.000 Ε που αναλύεται σε: 
21.600.000Ε για λιμενικά έργα
5.700.000Ε για κτηριακά έργα
1.300.000Ε για έργα Η/Μ και
310.000Ε για κυκλοφοριακά έργα..
2007- 21 Ιουνίου η Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων ενέκρινε την προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για όλα τα έργα του φακέλου "Λιμένας Κισάμου-Προγραμματικό σχέδιο" του master plan Ρογκάν 
2008- 5 Μάϊου εγκρίνεται απο τον Yπουργό Tουρισμού η χωροθέτηση της μαρίνας (Α.Π 8651) δυνατότητας 180 θέσεων σκαφών αναψυχής, με φορέα διαχείρισης το ΛΤΝΧ (ΦΕΚ 187 ΑΑ)
2008- 4 Νοεμβρίου η ειδική υπηρεσία περιβάλλοντος Ε.Υ.ΠΕ γνωμοδοτεί θετικά για την προμελέτη του έργου "Βελτίωση-Προγραμματικό σχέδιο λιμένα Κισάμου Κρήτης"
2016- 4 Μαρτίου Αποφασίστηκε η επέκταση της χερσαίας ζώνης του λιμένα Κισάμου ΦΕΚ 426 Β) και δημιουργία θαλάσσιας ζώνης λιμένα Κισάμου. (για την μαρίνα)
2016 -28 Δεκεμβρίου Με απόφαση της Γενικής διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς ΔΕΝ εγκρίνεται η παραπάνω επέκτασης (Μαρίνα) για λόγους προστασίας αρχαιοτήτων που έχουν εντοπιστεί στο θαλάσσιο χώρο ανατολικά του λιμένα.
2019 -14 Ιανουαρίου υποβλήθηκε νέα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην αποκεντρωμένη διοίκηση Κρήτης απο το ΛΤΝΧ (Α.Π 104) (Η ΑΕΠΟ αναμένετε να εκδοθεί εντός του έτους)
2020 17 Σεπτέμβριου και με το υπ' αριθ 8386 έγγραφο του δήμου Κισάμου και επισημειωματική εντολή του γραμματέα του υπουργείου Ναυτιλίας τίθεται σε προτεραιότητα η αναβάθμιση του λιμένα Κισάμου με νέα προσαρμοσμένη στα χωρικά ύδατα μελέτη με την προϋπόθεση να γίνει επικαιροποίηση της χωροταξικής οργάνωσης του λιμένα Καβονησίου Κισάμου και όχι Γενικό προγραμματικό σχέδιο (Ρογκάν)
2021-25 Οκτωβρίου Το Λιμενικό ταμείο εγκρίνει και αποστέλλει στην Αποκεντρωμένη διοίκηση Κρήτης νέα μελέτη προς έγκριση "Μελέτη επικαιροποιήσης Χωροταξικής οργάνωσης και μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων Λιμένα Κισάμου".
Στο ιστορικό αυτό βλέπουμε τα τεράστια κενά που υπάρχουν σε έργα στο λιμάνι Κισάμου 2004-2007 και 2008-2016  2016-2019 που δεν έγινε εντελώς τίποτα ώστε να αλλάξουν την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί στο λιμάνι, (ειδικά μετά την απόφαση της αρχαιολογίας 2016) και όχι μόνο παρέμεινε στάσιμο αλλά υπολειτουργούσε όλα αυτά τα χρόνια. Δεν ξέρω τι έκαναν οι προηγούμενες διοικήσεις του ΛΤΝΧ αλλά φαίνεται οτι η τωρινή διοίκηση του κ Βιριράκη κατόρθωσε να βρει άκρη, και να κάνει όσο βέβαια μπορεί και αυτή κάποιες νέες μελέτες, αφού ούτε άδεια λειτουργίας υπάρχει (έχουν λήξει οι παλιοί περιβαλλοντικοί όροι) στο λιμάνι μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: