Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.







Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021

ΤΟ ΚΟΛΠΟ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΝΑ ΕΚΛΕΓΕΙΣ ΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙΣ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ

Οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές μπορεί να είναι κομβικές αλλά είναι εύκολες... και αυτό θέλει να μας το δώσει να το καταλάβουμε απο τώρα η κυβέρνηση. Έτσι σε ανύποπτο χρόνο αποφάσισε πως θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές στην αυτοδιοίκηση και με ποιο τρόπο ακόμα, κι αν δεν έχεις απο την πρώτη Κυριακή πάνω απο τους μισούς, μπορείς να διοικήσεις.

Θα μου πείτε πάντα δεν ήταν έτσι..'ε όχι πάντα και ιδιαίτερα στην γειτονιά μας. Όμως με το νέο νομοσχέδιο η παράταξη που έρχεται πρώτη στις επαναληπτικές ή αυτή που συγκεντρώνει το 43%+1 ψήφο από την πρώτη Κυριακή παίρνει το 60% των εδρών. Είναι μια ευρεσιτεχνία που θα μας απασχολήσει τον επόμενο καιρό.. ως και τις εκλογές μιας και με αυτόν τον τρόπο διώχνει τους μικρούς ή τους τριτοτέταρτου συνδυασμούς, αφού όποιος πιάσει 43%+1 ψήφο από τον πρώτη Κυριακή αναδεικνύεται νικητής, κάνοντας τους αποδέλοιπους διακοσμητικούς... θα μου πεις και τώρα τι είναι η στην ουσία η αντιπολίτευση; Έχει δύναμη; Μπορεί να αλλάξει με το ποσοστό της κάτι; Όχι αλλά για φαντάσου ο ένας 43%, ο άλλος 42% και ο τρίτος 15%  και να μην παίζουν κανένα ρόλο οι δυο τελευταίοι!

Μάλιστα υπάρχουν και άλλα ... πρέπει να ξεχάσουμε την απλή αναλογική και ο πρώτος  συνδυασμός που θα λάβει ποσοστό έως και 60%, εκλέγει τα 3/5 των εδρών του δημοτικού ή περιφερειακού συμβουλίου, ενώ αν πάρει πάνω απο 60%, οι έδρες κάθε συνδυασμού κατανέμονται αναλογικά. Τίθεται πλαφόν εισόδου στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια το 3%, όπως ισχύει και στις βουλευτικές εκλογές, και φυσικά επανέρχεται η 5ετής θητεία, όπως προβλεπόταν από το πρόγραμμα «Καλλικράτης» και ίσχυσε στις εκλογές του 2014, αλλά είχε καταργηθεί με το πρόγραμμα «Κλεισθένης» ..γιατί οι δήμαρχοι του εναλλάξ μάλλον δεν προλαβαίνουν.

Φυσικά τα συμβούλια χάνουν 2 δημοτικούς συμβούλους τους, σχεδόν όλα, για παράδειγμα εμείς απο 27 συμβούλους θα εκλέξουμε 25..που και αυτοί είναι πολλοί κατά την γνώμη μου αφού την δουλειά την κάνουν οι ειδικοί συνεργάτες πλέον... Ο πρόεδρος και το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας Κισάμου θα αποτελείται κατά τα 3/5 από τον συνδυασμό του δημάρχου και τα 2/5 από τους επιλαχόντες συνδυασμούς, μάλιστα δεν θα στηθούν ξεχωριστές κάλπες όπως γινόταν ως και σήμερα και τέλος για να προετοιμάζονται οι διεκδικητές οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβρη του 2023 (8 Κυριακή και 15 Κυριακή αν χρειαστούν επαναληπτικές.)

Στο ρεζουμέ .... φαίνεται οτι με το 43%+1 ψήφο δεν διακινδυνεύεις να χάσεις την δεύτερη Κυριακή πλέον (έχουμε πείρα εμείς σε τέτοια), βέβαια το νομοσχέδιο είναι προς διαβούλευση αλλά δεν πιστεύω να αλλάξουν και πολλά. 
Καλή δύναμη και αυτοί που ήταν απογοητευμένοι και διαλαλούσαν οτι δεν θα ξανακατέβουν υποψήφιοι (για την γειτονιά μας το λέω) τους δύνεται άλλη μια καλή ευκαιρία να μας δείξουν τι είναι ικανοί να κάνουν για μας....αφού τώρα μάλλον δεν προλαβαίνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: