Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Κυριακή 10 Μαρτίου 2024

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΜΗΘΥΜΝΑ

Μήθυμνα
Υπάρχει ή όχι ;
Αρχαία παραθαλάσσια κωμόπολη της Κρήτης αναφέρει στο έργο του "Περί ζώων ιδιότητας" ο Αιλιανός την οποία την τοποθετεί κοντά στο ιερό της αρχαίας Ροκκαίας Αρτέμιδος. Είναι η πρώτη και αναφορά της αρχαίας αυτής πόλης που εμείς έχουμε υιοθετήσει μετά και τις ανασκαφές που έγιναν εκεί κοντά στην γέφυρα των Νοπηγείων το 1983 μετά και την ανεύρεση προϊστορικού οικισμού λόγω της χάραξης της νέας εθνικής οδού. 
Το 1834 υπάρχει η δεύτερη αναφορά για την αρχαία αυτή πόλη από το Pashley που στο βιβλίο του "Περιηγήσεις στην Κρήτη" που εκδόθηκε το 1837 και ταύτισε τα ερείπια τότε της σημερινής εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου με την Αρχαία Μήθυμνα.
Ακολούθησε ο Spratt το 1865, ο Pendlebury το 1936 που και αυτοί με την σειρά τους τοποθέτησαν την Μήθυμνα σε αυτό το κομμάτι της Κρήτης και του κόλπου της Κισάμου ανάμεσα σε Νοπηγεια και Δραπανιάς ( Από το Κολένι περίπου ως και το νεκροταφείο του Δραπανιάς) με λιμάνι το Κολένι.
Φυσικά για την ιστορία και μόνο για αυτό υπάρχουν και αρκετοί που δεν πιστεύουν ότι υπήρχε αρχαία πόλη με την ονομασία Μήθυμνα αλλά ότι ήταν μια παραφθορά της λέξης Ρίθυμνα. (Guarducci 1939 και P. Faure 1959)
Η αρχαιολογική υπηρεσία πάντως είναι πεπεισμένη και μετά της έρευνες της Μαρίας Ανδρεαδάκης Βλαζάκης από το 1983 ως και 1987, αλλά και πρόσφατα από την κ. Σκόρδου, ότι στην περιοχή υπήρχε προϊστορικός οικισμός με ίδρυση του τα πρωτομινωικά χρόνια.
Τα ευρήματα της ανασκαφής αυτής (μερικά στις φωτο) βρίσκονται στην πρώτη αίθουσα του ισογείου του Μουσείου Κισάμου.




 

Δεν υπάρχουν σχόλια: