Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024

ΦΟΡΕΙΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΙΣΑΜΟ

Αποτελεί κοινό μυστικό ότι ένας από τους λόγους εκλογικής επιτυχίας της δημοτικής αρχής της Κισάμου ήταν και η στήριξη, ομοθυμαδόν, που της παρείχαν ασφαλώς η κυβερνητική παράταξη (διά χειλών μάλιστα του ιδίου του Πρωθυπουργού), μεγάλη μερίδα του οργανωμένου ΣΥΡΙΖΑ (τότε ακόμη μη ακρωτηριασμένου, πλην σεσηπότος) και βέβαια οι ιδεολογικά «ευέλικτοι» προερχόμενοι από το χώρο του ΠΑΣΟΚ αλλά με «ευήκοα πολιτικά ώτα» κ. Περιφερειάρχης και Αντιπεριφερειάρχης, μη υστερούντος και του κισαμίτικης καταγωγής κ. Δημάρχου Χανίων.
Όλα καλά ή «όλα γιαλός» ( για να χρησιμοποιήσω και μία έκφραση ενός προεκλογικού υβριστή μου), θα πείτε, και η προφανής και αλληλοδιαπλεκόμενη στήριξη όλων των ανωτέρω μαρτυρεί ότι έχαιρε γενικής εκτιμήσεως και εμπιστοσύνης η δημοτική αρχή, κατά τα πεπραγμένα της έως τώρα, και κακώς όλοι εμείς οι άλλοι αντιπολιτευόμενοι θελήσαμε την αλλαγή και την καθαίρεσή της από την αρχή του Δήμου. Είναι όμως αυτή η μόνη ανάγνωση; 
Λίγους μήνες μετά την επανεκλογή της η κυβερνητική παράταξη αμφισβητείται από την κοινωνία και το ίδιο της το εσωτερικό. Το ότι οι διαφωνίες και οι διαχωρισμοί θέσεων, απόψεων και πρακτικών δεν προβάλλονται έντονα είναι επειδή σκέπει την κυβέρνηση η αφειδώλευτη  στήριξη από τα ΜΜΕ , ενώ επίσης τα θέλγητρα της εξουσίας δύσκολα ενισχύουν σκέψεις ακτιβισμού σε κυβέρνηση και κόμμα από τους διαφωνούντες. Έχοντας, ωστόσο, γνώση του χώρου, διαβλέπω ότι στις προσεχείς Ευρωεκλογές, όσοι έως τώρα παραμένουν «σιωπηλοί» θα μιλήσουν …. 
Από την άλλη, παρέλκει κάθε ανάλυση των διαλυτικών τάσεων στην πάλαι ποτέ κυβερνητική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ , αλλά ακόμη και στο αγκομαχόν ΠΑΣΟΚ που και αυτό αδυνατεί να συσπειρώσει ικανό ποσοστό σκεπτόμενων ανθρώπων, όταν αδυνατεί να δείξει συνέπεια και συγκρότηση. Η δε νεοφυής «Νέα Αριστερά» λειτουργεί περισσότερο με εσωστρέφεια , ως πρόταγμα επιβίωσης και καραδοκεί ως πτωματοφάγος να τραφεί πολιτικά από την θνήσκουσα πολιτική μήτρα της.
Οι ανωτέρω σκέψεις μου προέκυψαν , βλέποντας τον σημερινό επικεφαλής του Δήμου μας , να καμαρώνει προσφάτως , σαν «γύφτικο σκεπάρνι» , στις προσωπικές φιλοφρονήσεις του κ. Περιφερειάρχη. 
Αν για την δημοτική μας αρχή περιποιεί τιμή η φράση ότι « …η Περιφέρεια έχει υιοθετήσει τον Δήμο Κισάμου γιατί στερείται υπηρεσιών…» για εμάς, αυτή η, παρά -φύση τεκνοθεσία, είναι πολιτικό όνειδος. 
Εκείνο που καταδεικνύεται, από όλα τα παραπάνω, είναι το εξής και ξεκάθαρο : 
Μην περιμένει ο Κισαμίτης και η Κισαμίτισσα ότι θα γίνει κάτι με πρωτοβουλία και εργώδεις προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής την επόμενη 5ετία. Είναι σφικτά δεμένη στον ομφάλιο λώρο των φορέων εξουσίας. Τράφηκε και τρέφεται από αυτόν. 
Θα κόψει, επομένως, καμιά κορδέλα ο κ. Δήμαρχος ; 
Ελπίζουμε πως ναι …. Αν και όποτε θελήσουν να ελεήσουν και τον τόπο μας αυτοί που ευρίσκονται στα κέντρα αποφάσεων. Μόνο με την δική τους θέληση. 
Όλα τούτα τα γράφω για να καταδείξω ότι, ως Αυτοδιοικητικοί, οφείλουμε να έχουμε διακριτούς ρόλους από τους φορείς εξουσίας. Τόσο της Κεντρικής Κυβέρνησης όσο και της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Τον σεβασμό δεν τον κερδίζεις επαιτώντας. Δεν τον κερδίζεις σκύβοντας τα κεφάλι για να γευτείς το «πατρικό» χάδι. Δεν τον κερδίζεις εμπαίζοντας αυτούς που σου προβάλλουν τα αιτήματά τους (το είδαμε πρόσφατα στα της Παιδείας). 
Ορθώνουμε ανάστημα λοιπόν. Με το βλέμμα στο μέλλον. Με το βλέμμα στις εξελίξεις. Με το βλέμμα σε νεοπαγείς δυνάμεις και πολιτικά πρόσωπα που μοχλεύουν τον χώρο της αντιπολίτευσης αλλά και με εκείνους μέσα στο κυβερνόν κόμμα που στηλιτεύουν την  αλαζονεία και απρονοησία του. Παρακολουθούμε τους κοινωνικούς αυτοματισμούς. Προσβλέπουμε στην νέα και υγιή φρέσκια ματιά να μπολιαστεί με τον πολιτικό ρομαντισμό και όχι τον αμοραλισμό. Εξετάζουμε με ενδιαφέρον απόψεις ,όπως αυτές του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, προσφάτως ανακάμψαντα πολιτικά, της Νάντιας Γιαννακοπούλου που διατηρεί ιδεολογική και πολιτική συνέπεια και του μοναδικού σημερινού εκφραστή της οικολογίας με πειστικό πολιτικό πρόσημο Πέτρου Κόκκαλη. Και ασφαλώς και στελεχών της κυβερνητικής παράταξης που προς το παρόν δειλά -δειλά διαφοροποιούνται. Και στις εκφάνσεις όλων των παραπάνω, σε υπερτοπικό και τοπικό επίπεδο. 
Με εκτίμηση,
ΜΙΧΑΗΛ Θ. ΘΕΟΔΩΡΟΓΛΑΚΗΣ 
Δημοτικός Σύμβουλος Κισάμου
Κίσαμος, Μάρτιος 2024 

Δεν υπάρχουν σχόλια: