Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024

ΑΥΤΟ ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ;

Τράχηλας και Τραχήλα
Τραχήλα
Το παραθαλάσσιο χωριό Τραχήλα είναι κτισμένο στον ομώνυμο μικρό όρμο. Απέχει 55 χιλιόμετρα από την Καλαμάτα. Έχει περίπου 90 μόνιμους κατοίκους. Το αρχαιοπρεπές όνομα της Τραχήλας οφείλεται στην αρχιτεκτονική του εδάφους, μιας και ολόκληρο το χωριό είναι κτισμένο πάνω σε σπηλιές.
Ακρωτήρι Τράχηλας
Το ακρωτήριο Τράχηλας είναι σε ένα από τα στρατηγικότερα σημεία του Νοτίου Αιγαίου στη συμβολή 3 θαλασσών. Στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο τα στρατεύματα Κατοχής εκτιμώντας τη στρατιωτική σημασία της περιοχής έφτιαξαν δρόμο και δημιούργησαν εγκαταστάσεις (διοικητήριο, αποθήκες, στρατώνες, βοηθητικούς χώρους) τα οποία με την αποχώρησή τους τα ανατίναξαν. Κατά μήκος των ακτών του Τράχηλα υπάρχουν φυσικές αλυκές που δημοπρατούνται κάθε χρόνο από την επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας.
Σε κάποιο σημείο του Τράχηλα υπάρχει λατομείο πωρολίθου, το οποίο λειτουργούσε άλλοτε.
Τώρα μια πιθανότητα υπάρχει το χωριό της Πελοποννήσου, το ακρωτήρι στα Κύθηρα αλλά και ο δικός μας Τράχηλας να συνδέονται απο τα ελληνιστικά χρόνια.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: