Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Σάββατο 2 Μαρτίου 2024

ΣΚΕΤΗ ΠΑΡΩΔΙΑ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑΣ

Σε παρωδία εκτυλίχθηκε το χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο (29 Φλεβάρη 2024) λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής, αφού λογοδοσία δεν υπήρχε, περιορίστηκε η Δημοτική αρχή να απαντήσει μόνο στις ερωτήσεις και τα προβλήματα που τέθηκαν από τους επικεφαλείς, (κατά κύριο λόγο) των παρατάξεων, με σφιχτούς χρόνους για τους εισηγητές τόσο για την παρουσίαση του θέματος (5΄), όσο και για την δευτερολογία τους (3΄), ενώ άπλετο χρόνο είχαν οι αρμόδιοι να απαντήσουν αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι της ηγετικής ομάδας του Δήμου και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Όλα αυτά εν μέσω βαρυσήμαντων λόγων για δημοκρατία που φέρνει ο νέος νόμος κλπ ωραία, που άμεσα έγιναν πομφόλυγες, αφού δεν επετράπη  σε όσους δημοτικούς συμβούλους ήθελαν να παρέμβουν.
Επί της ουσίας τώρα του θέματος, η Λαϊκή Συσπείρωση έθεσε ένα θέμα που είχε να κάνει με το πρόβλημα της σχολικής στέγης που είχε 6 παραγράφους θυμίζουμε: 
1. Η μετεγκατάσταση του 5ου Νηπιαγωγείου, 
2. Τα προβλήματα που δημιουργούνται με τα ληγμένα προκάτ, 
3. Παιδικοί σταθμοί στις Δημοτικές ενότητες Ιναχωρίου και Μηθύμνης, 
4. Ειδικό σχολείο πρωτοβάθμιας βαθμίδας, 
5. Αντισεισμικός έλεγχος των σχολείων και 
6. Ανέγερση νέου σχολικού συγκροτήματος ΓΕΛ και ΕΠΑΛ.
Για το πρώτο θέμα, απαράδεκτη η τοποθέτηση του κ. Τουλουπάκη Θεόδωρου, για το πρόβλημα του 5ου Νηπιαγωγείου, 20 χρόνια, είπε, το πρόβλημα και δεν μπορούν να το λύσουν, ειρωνικός στο ζήτημα του λέβητα του νηπιαγωγείου που βρίσκεται σε επικίνδυνο περιβάλλον. Απαράδεκτη για το δεύτερο θέμα, η τοποθέτηση του Αντιδημάρχου παιδείας και προέδρου της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας σχολικής επιτροπής και υπευθύνου για τους παιδικούς σταθμούς κ. Γλαμπεδάκη Βασιλείου επί 15΄μιλούσε για την πόρτα του 1ου Δημοτικού για να μας πει ότι έπεσε γιατί ανοίχθηκε, μάλλον ξέχασε ότι οι πόρτες είναι φτιαγμένες για να ανοίγουν, στην ουσία του ζητήματος για τις ληγμένες και σάπιες προκάτ αίθουσες, καμία απάντηση, μάλλον η δημοτική αρχή είναι ικανοποιημένη με τα χάλια μας. Αποκορύφωμα της όλης υπόθεσης η κατηγορία από τα χείλη του Δημάρχου μας ότι η Λαϊκή Συσπείρωση επιζητά τη υποβάθμιση   των σχολείων μιας και φέρνει το θέμα των Προκάτ αιθουσών, γιατί η απομάκρυνση τους θα υποβαθμίσει τα σχολεία, το να φτιαχτούν νέες πτέρυγες δεν τους περνάει από το μυαλό, ούτε τον αγώνα που δώσαμε μαζί με τον Σύλλογο Γονέων και την Ένωση Γονέων για την αποφυγή της υποβάθμισης του σχολείου πριν δύο σχολικές χρονιές. 
 Όσο δε αφορά για το 3ο θέμα με τους παιδικούς σταθμούς σε Ιναχώριο και Μήθυμνα, επιβεβαιωθήκαμε για άλλη μια φορά ότι η Δημοτική αρχή μας βλέπει σαν αριθμούς και όχι σαν ανθρώπους, δεν δικαιούνται παιδικούς σταθμούς οι αναπτυσσόμενες περιοχές του Δήμου μας γιατί δεν έχουν αρκετά παιδιά…… τα συμπεράσματα δικά σας.
Ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση της γραμματέως του Δήμου κ. Καπετανάκη Καλλιόπης για το 4ο ζήτημα του ειδικού σχολείου, όπου η πρόταση του Δήμου για ίδρυση ειδικού σχολείου για τα παιδιά με ειδικές δεξιότητες αφορά και τους όμορους δήμους Καντάνου – Σελίνου και Πλατανιά και ότι έχει προκριθεί η πρόταση του Δήμου Πλατανιά να δημιουργηθεί στην Καληδονία αντί του Δήμου Κισάμου που ήταν στο Βουλγάρω.
Επίσης ενδιαφέρον είχε και πάλι η τοποθέτηση της γραμματέως του Δήμου κ. Καπετανάκη Καλλιόπης για το 5ο θέμα, τον αντισεισμικό έλεγχο όπου τώρα τελειώνουν οι διαδικασίες για να ανατεθεί αυτός ο έλεγχος στο Τ.Ε.Ε.
Τελευταίο το έκτο θέμα, του σχολικού συγκροτήματος ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, κοινό θέμα με άλλη Δημοτική σύμβουλο (κ. Τσατσαρωνάκη Ελένη), σχεδόν μία ώρα απαντήσεων από την κ. Καπετανάκη Καλλιόπη και τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Κουμάκη Νεκτάριο, όμως κουβέντα για τα σχέδια, πως θα είναι το νέο σχολικό συγκρότημα, με τι προδιαγραφές, πότε θα ενημερωθεί η εκπαιδευτική κοινότητα και το Δημοτικό Συμβούλιο, τι χρονοδιαγράμματα  θα τρέξουν, αντί αυτών ευχολόγια και εικασίες. Όμως οι απαντήσεις ξετύλιξαν πανηγυρικά το σάπιο σύστημα για το πως αναγείρονται τα καινούργια σχολεία, μετά την κατάργηση του Δημόσιου Οργανισμού  Σχολικών Κτηρίων και την μετατροπή του σε Ανώνυμη εταιρεία μέσω της «Κτηριακών Υποδομών».
Εν κατακλείδι το φλέγον θέμα της σχολικής στέγης στο Δήμο μας έχει και πατέρα και μητέρα,  πατέρας είναι οι εκάστοτε κυβερνητικές πολιτικές που συστηματικά υποβαθμίζουν την δημόσια και δωρεάν παιδεία με όλους αυτούς τους νόμους που ψηφίζουν και που βάζουν τα πάντα στο κόστος – όφελος, δεν κερδίζουν από το χτίσιμο σχολείων κερδίζουν από τα κονσερβοκούτια που μας πουλούν, δεν τους νοιάζει η ασφάλεια των παιδιών μας, τους νοιάζει μόνο να αυγαταίνουν τα κέρδη τους και μητέρα η Δημοτική μας αρχή που υπηρετεί πιστά αυτήν την πολιτική. Την Πολιτική που έφερε το ΈΓΚΛΗΜΑ στα Τέμπη.  
Για την Λαϊκή Συσπείρωση Κισάμου
Ο Δημοτικός Σύμβουλος 
Φραγκιουδάκης Γιώργος
Φωτο απο Ν.Ο

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: