Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024

ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ - ΔΡΑΣΕΙΣ -ΣΥΖΗΤΗΣΗ- ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΛ ΚΙΣΑΜΟΥ

Ο σχολικός εκφοβισμός (Bullying) είναι μία Επιθετική συμπεριφορά-Σωματική, Λεκτική, Ψυχολογική, ή/& Κοινωνική-που εκδηλώνεται σκόπιμα, απρόκλητα και επαναλαμβανόμενα, από μαθητές σε μαθητές εντός και εκτός σχολείου. Το φαινόμενο αυτό μάλιστα τα τελευταία χρόνια έχει βρει έναν μεγάλο «σύμμαχο», το Διαδίκτυο, ο οποίος το βοηθά να γιγαντώνεται (CyberBullying).
Τα άτομα που εκφοβίζουν τους άλλους, δείχνουν απέχθεια και περιφρόνηση σ’ αυτούς που προσπαθούν να βλάψουν, για να νοιώθουν «πιο Σημαντικοί», από εσωτερική αβεβαιότητα, ανασφάλεια και έλλειψη αυτογνωσίας & αυτοπεποίθησης
Το Bullying μπορεί να περιλαμβάνει:
• Σωματικό εκφοβισμό: χτυπήματα, σπρωξίματα, κλωτσιές κλπ.
• Λεκτικό εκφοβισμό : διακρίσεις, σεξουαλικά σχόλια, κοροϊδία για τη φυλή, την εθνικότητα, τη θρησκεία, την ταυτότητα αναπηρίας, κοκ.
• Κοινωνικό εκφοβισμό: διάδοση φημών, καταστροφή προσωπικών αντικειμένων, απομόνωση από την ομάδα κλπ.
Οι συνέπειες του Σχολικού εκφοβισμού διόλου ευκαταφρόνητες μιας και μπορούν να διαταράξουν τη ψυχοσωματική υγεία των παιδιών, ακόμη και στην περίπτωση που δεν υποστούν οποιασδήποτε μορφής άσκηση σωματικής βίας. Τα θύματα του Bullying σε ορισμένες περιπτώσεις κάνουν κοπάνες από το σχολείο ενώ μπορεί να φτάσουν και μέχρι την εγκατάλειψη του σχολείου. Το Bullying με θύματα μικρά παιδιά αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα σε παγκόσμιο επίπεδο.
Δεν είναι μυστικό, ότι στην Ελλάδα το φαινόμενο του Σχολικού εκφοβισμού λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις, αφού καταγράφονται όλο και περισσότερα περιστατικά bullying, τα οποία μάλιστα μερικές φορές φλερτάρουν ανοιχτά με την εγκληματικότητα. Μάλιστα σύμφωνα με έρευνες («Χαμόγελο του Παιδιού» 2023., Υπουργείο Παιδείας, 2016) 1 στους 3 μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στην Ελλάδα, έχει πέσει θύμα κάποιας μορφής Σχολικού εκφοβισμού .
Πολλά τα γεγονότα Bullying που καταδεικνύουν τη διάσταση του προβλήματος στη χώρα μας, με αρκετά από αυτά να καταλήγουν σε τραγικό τέλος. Νωπές είναι ακόμα οι μνήμες της τραγικής υπόθεσης εξαφάνισης - το Φεβρουάριο του 2015 - του φοιτητή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων Βαγγέλη Γιακουμάκη, ο οποίος βρέθηκε νεκρός περίπου ένα μήνα αργότερα, έχοντας πέσει θύμα Bullying, αλλά και της αυτοκτονίας - τον Ιούλιο του 2018 - ενός 15χρονου μαθητή στην Αργυρούπολη, που είχε πέσει αρκετές φορές στο παρελθόν θύμα Bullying από συνομήλικους του και ο οποίος μεταξύ άλλων στο ημερολόγιο του έγραφε : «Σκέφτομαι να αυτοκτονήσω…Η ζωή μου άλλες φορές είναι ωραία και άλλες φορές μια κόλαση. Όταν δεν έχεις παρέα… Όπως χθες, που δεν με ήθελε κανείς στην παρέα του…Αναρωτιέμαι αν αξίζει να ζει κανείς για λίγους ανθρώπους σε αυτή τη ζωή. Για τους γονείς σου και τους ανθρώπους που σε στηρίζουν και σε αγαπούν…Μπορεί να έχω μαζί μου τη μητέρα μου, τον πατέρα μου και τον αδερφό μου, δεν έχω όμως τους άλλους και την κοινωνία…Αυτοί με κατέστρεψαν……».
Λόγω της ανησυχητικής διάστασης που έχει πάρει το φαινόμενο, η Ελληνική πολιτεία θέσπισε το ν. 5029/2023 A’55/10-3-2023 (άρθρο 6) με τίτλο «Ζούμε Αρμονικά Μαζί – Σπάμε τη Σιωπή»: Ρυθμίσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και του εκφοβισμού στα σχολεία και άλλες διατάξεις» όπου μεταξύ άλλων προβλέπεται και η λειτουργία ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας για ανώνυμες και επώνυμες αναφορές περιστατικών ενδοσχολικής βίας.
Από το 2012, η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού. Με αφορμή την ημέρα αυτή ,και βάσει της εγκυκλίου Φ1/21896/ΓΔ4/29.02.2024 του ΥΠΑΙΘΑ με την οποία καλούνται οι σχολικές μονάδες της χώρας να αφιερώσουν χρόνο σε δράσεις-συζητήσεις-εκδηλώσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση σε θέματα βίας και σχολικού εκφοβισμού, το ΓΕΛ Κισάμου υλοποίησε δράση με τίτλο «Ενδοσχολική Βία και εκφοβισμός». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024 στο αμφιθέατρο του Δ. Κισάμου και περιελάμβανε:
1. Προβολή της Ταινίας Μικρού Μήκους με τίτλο "Οι Σκέψεις της Νεφέλης" παραγωγής από «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Επρόκειτο για μία ταινία συνολικής διάρκειας 9 λεπτών και 43 δευτερολέπτων που δημιουργήθηκε μέσα από τις καθημερινές ιστορίες παιδιών, τα οποία καλούν στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056 προκειμένου να λάβουν υποστήριξη σχετικά με περιστατικά ενδοσχολικής βίας κι εκφοβισμού. Στόχος της ταινίας ήταν η αποτύπωση των εμπειριών ενός παιδιού που βιώνει τη βία εντός του σχολικού περιβάλλοντος. Η ταινία συνοδεύτηκε (πριν και μετά την προβολή) με συζήτηση-ανατροφοδότηση-προβληματισμό με τη Διονυσία Τζαμαλούκα, ψυχολόγο από τον Σύλλογο «Το Χαμόγελο του Παιδιού».
2. Παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας που διεξήχθη στο σχολείο από 26-29 Φεβρουαρίου 2024, με σκοπό τη διερεύνηση του φαινομένου του Bulling στο ΓΕΛ Κισάμου καθώς και τις απόψεις των μαθητών για την αντιμετώπισή του.
Νεκτάριος Ζουριδάκης
Διευθυντής ΓΕΛ Κισάμου

Δεν υπάρχουν σχόλια: