Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.







Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΝΟΥΣΑΚΗΣ Ο ΑΓΙΟΓΡΑΦΟΣ

Ο Ιωάννης Ανουσάκης (1896 – 1981) γεννήθηκε στον Πλάτανο Κισάμου, αλλά μεγάλωσε στην Κίσαμο. Ήταν ένας καταξιωμένος ζωγράφος-αγιογράφος, χρόνια ψάλτης στον Άγιο Σπυρίδωνα, ένας απο τους ιδρυτές του Αρχαιολογικής συλλογής Καστελλίου Κισάμου (Κυριακογιαννάκης και Καμηλάκης Λυκούργος οι άλλοι), μαζί με τον Ιάκωβο Μαρή έφτιαξαν και την πρώτη Βιβλιοθήκη της πόλης και απο τα ιδρυτικά μέλη του Φιλολογικού συλλόγου "Κισαμικός". 
Από τα πιο γνωστά του έργα είναι η «Μάχη της Κρήτης», το πρωτότυπο το χάρισε ο ίδιος στο Δήμο Κισάμου και κοσμεί την γραμματεία του Δήμου σήμερα. Το 1991 δέκα χρόνια μετά τον θάνατο του το συγκεκριμένο έργο επιλέχτηκε και έγινε γραμματόσημο για τα 50 χρόνια απο την Μάχη της Κρήτης.
Εικόνες του βρίσκονται σε όλες τις εκκλησίες της Κισάμου.
Για όσους δεν ξέρουν από το 1936 ως το 1940 υπηρέτησε ως Δήμαρχος Καστελλίου Κισάμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: