Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020

ΤΑ ΣΤΡΑΛΙΚΙΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΣΤΗΝ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ

 Έγκριση απόφασης Ε.Π.Ζ.- Διευκρίνιση γραμμής ορίου Οικισμού Καλυβιανής.
Ήταν θέμα στο προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο και κάποιος ζητά απο την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής διευκρινήσεις για τον καθορισμό των ορίων της κοινότητας Καλυβιανής. Δεν είναι πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό ειδικά στην γειτονιά μας. Μάλιστα αν ξεκινήσουμε απο τα παλαιότερα και έλθουμε στα νεώτερα θα δούμε πολλές τέτοιες περιπτώσεις που έχουν γίνει στην περιοχή μας. Άλλες ανώδυνες και αναγκαίες άλλες επώδυνες και μια είχε φτάσει ως και τον πόλεμο με νεκρούς και τραυματίες.
Εγώ θα ξεκινήσω ανάποδα.... απο τα νεώτερα στα παλαιότερα.
- Η διαμάχη ανάμεσα σε Δήμο Κισάμου και Δήμο Κανδάνου-Σελίνου κρατά κάμποσα χρόνια δίχως ακόμα να έχει ξετελέψει η υπόθεση αλλά και να βρεθεί η γραμμή των συνόρων στο Λαφονήσι. Εδώ υπάρχει οικονομικός πόλεμος και όλοι ξέρουμε και τον νικητή αλλά και τον χαμένο. Συνθήκη δύσκολο να γίνει.
- Ο Καλλικράτης μετατόπισε τα όρια του όμορου Δήμου Πλατανιά, δίχως πόλεμο και αντιδράσεις ως και τον κόλπο της Κισάμου, λίγα μέτρα απο τα Νοπήγεια. Μια απόφαση τότε που πέρασε στα ψιλά αλλά είχε και εδώ τους χαμένους αλλά και τους κερδισμένους.
- Δεκαετία του 60 ξεσπά μίνι πόλεμος ανάμεσα στην τότε κοινότητα της πόλης της Κισάμου και της όμορης της Γραμβούσας με τα όρια και που πρέπει να είναι. Αιτία το λιμάνι που τότε ήταν προνόμιο να το έχουν και άλλοι, άσχετο αν η ιδέα ξεκίνησε απο την πόλη της Κισάμου. Μάλιστα εκείνα τα χρόνια έγινε και αυτοψία αν δεν κάνω λάθος ανάμεσα στους αντιμαχόμενους (δήμαρχο Σχετάκη και πρόεδρο κοινότητας Γραμβούσας Γ. Βαρουχάκη) δίχως να βρεθεί λύση.. σήμερα η κοινότητα αρχίζει λίγο μετά τον Ντάμιαλη. Αναίμακτος και αυτός.
- Και τέλος μιας και δεν υπάρχουν και πολλά γραπτά στο ενδιαμεσω των αιώνων... για την περιοχή μας ερχόμαστε στην περίφημη διαμάχη της Πολυρρήνιας και των Φαλασάρνων του 290 π Χ που είχε πόλεμο, θύματα και στο τέλος μια μοναδική για τα δεδομένα μας συνθήκη ανάμεσα σε αυτές τις δυο πόλεις - κράτη που βρίσκεται στην 3 αίθουσα του ισογείου του αρχαιολογικού Μουσείου Κισάμου και λέει εν τάχει τα εξής:
Επιβεβαιώνει τα σύνορα (πρωτάκουστο για τα δεδομένα μας) καθορίζει ουδέτερη ζώνη για τον επισιτισμό των στρατευμάτων, δίνει δικαιώματα αγοράς γης και βοσκοτόπων εκατέρωθεν, και πολλά άλλα με εγγυητή της συμφωνίας την Σπάρτη και τον γιο του βασιλιά Κλεομένη, Κλεώνυμο.
Από τότε και πέρα μάλλον έζησαν ειρηνικά αν και είχαν τις διαφορετικές προτιμήσεις τους στα κρυφά, μιας και η συνθήκη αυτή απαγορεύει με ειδική ρήτρα την μονομερή σχέση με άλλη πόλη κράτος!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: