Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020

ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΚΙΣΑΜΟΥ ΝΥΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΜΕΡΟΣ Ι

 Από τα αρχεία που διατηρεί, και μπράβο στον Νέο Εμπορικό σύλλογο Κισάμου, υπάρχει και το αρχείο των Επιτρόπων του Εθνικού Σταδίου Κισάμου. Του εθνικού σταδίου που με το πέρασμα των χρόνων πέρασε στον Δήμο Κισάμου με το γνωστό αποτέλεσμα... να θρουλλά. Όπως φαίνεται απο την λίγη ανάγνωση που έκανα σε μερικά έγγραφα της περιόδου 1970-75, τα χρόνια αυτά έγινε η αναγκαστική απαλλοτρίωση της έκτασης (για δωρεά δεν βρήκα) 16. 466 τμ (σήμερα το δημοτικό στάδιο έχει έκταση 18.000 τμ) με τελεσίδικη απόφαση του πολυμελούς πρωτοδικείου Χανίων με τιμή ανερχόμενη σε 2.143.180 δραχμάς. 

Από τα στοιχεία και τα έγγραφα αυτά φαίνεται πόση αξία είχαν οι επιτροπές εκείνα τα χρόνια που συστηνόταν απο το Δήμαρχο που ήταν και πρόεδρος της, αλλά την τελική έγκριση την έπαιρνε απο την Γ.Γ Νεότητας και Αθλητισμού που για τη  συγκεκριμένη περίοδο ήταν ο κ. Πρίντζης, με ανθρώπους γνώστες και με αγάπη για το έργο. Tην εποχή που έγιναν οι απαλλοτριώσεις, εν καιρώ επταετίας, στην έκταση του γηπέδου πρόεδρος ήταν ο Δήμαρχος κ. Λυγιδάκης, γραμματέας ο Γιακουμάκης Σπύρος. Μετά την χούντα η επιτροπή απέκτησε ανεξάρτητο χαρακτήρα με πρόεδρο το 1975, τον Στρατή Χορευτάκη, γραμματέα τον γυμναστή Μαρακομιχελάκη Αντώνη, Ταμία τον Γιακουμάκη Σπύρο, και μέλη τον Ροδουσάκη Μανώλη και τον Σγουρό Κωνσταντίνο εκπρόσωπο του Κισαμικού, η θητεία της επιτροπής ήταν 3τής.

Για την ιστορία και μόνο αναφέρω οτι το δικαστήριο αποφάσισε να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες της απαλλοτριωμένης έκτασης με 130 δρχ το τ.μ αν και το κράτος είχε δώσει (εν καιρώ επταετίας) τελεσίδικη τιμή τις 80 δρχ και οι ιδιοκτήτες ήταν 8. Τα δε ονόματα τους γνωστά δεν είναι ανάγκη να τα αναφέρουμε, αλλά με την συγκατάθεση μερικών εξ αυτών και με την αναγκαστική απαλλοτρίωση στους υπόλοιπους, αποκτήσαμε γήπεδο πράγμα που σήμερα φαντάζει πολύ δύσκολο να κάνουμε άλλο, αλλά και όπως φαίνεται και να το διατηρήσουμε. Ο αγώνας των κατοίκων και αυτών που ασχολήθηκαν με το θέμα εκείνα τα χρόνια, δεν ήταν για το προσωπικό συμφέρον και αυτό φαίνεται μιας και κανείς μας δεν ξέρει ούτε μετά απο 50 χρόνια τους δωρητές, ούτε τους πρώτους ιδιοκτήτες, αλλά ούτε και ποιοι ήταν αυτοί οι λίγοι αγωνιστές ώστε έχει ένα χώρο άθλησης η πόλη της Κισάμου. Διαφήμιση δεν έκαναν τότε στον εαυτό τους...


Δεν υπάρχουν σχόλια: