Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑ Η ΩΡΑ

Άλλο ένα οικόπεδο που έχει ενδιαφέρον ειναι αυτό το οικόπεδο "Πατεράκη" στην πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου εκεί που είναι σήμερα το καφέ "Ιντριγκα"
Αυτό ανασκάφτηκε το 1989-91 και εδώ η κατοίκηση του φαίνεται να ήταν συνεχής απο τον 1ο αι ως και τα παλαιοχριστιανικά χρόνια με δυο διαφορετικές χρήσεις του χώρου. 
Α) Κατά τον 3ο 4ο αιώνα που είναι και ο χρυσός αιώνας της πόλης με την ραγδαία εξέλιξη της σε κέντρο της ευρύτερης περιοχής απο τους Ρωμαίους. Έτσι στον χώρο αυτό συναντάμε εργαστηριακές εγκαταστάσεις, κλίβανοι (πορτοκαλί χρώμα) αγωγοί πόσιμου νερού (κόκκινο) και μια δεξαμενή (κίτρινο) μια γούρνα με πολλές σκωρίες σιδήρου. Κάτι που δηλώνει εργασίες με σίδηρο, σαν τα σημερινά σιδεράδικα. Στο χώρο αυτό βρέθηκαν 20 πήλινα αγγεία, 87 νομίσματα, και ένα μικρό γυναικείο αγαλμάτιο.
Β) Κατά τα παλαιοχριστιανικά χρόνια το βόρειο μέρος χρησιμοποιήθηκε σαν νεκροταφείο αφού βρέθηκαν 2 κιβωτιόσχημοι τάφοι και ένας παιδικός με κεραμίδια, με μοναδικό εύρημα ένα γυάλινο παιδικό θήλαστρο (Μωβ). Άρα κάπου εκεί κοντά θα υπήρχε και η παλαιοχριστιανική εκκλησία της οποίας όμως δεν βρέθηκαν ίχνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: