Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΚΑΤ ΓΙΑ ΤΑ ΛΥΚΕΙΑ ΠΡΙΝ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ.......

Όπως το λέγαμε και πριν ακόμα μας μπαλαμουτιάσουμε με λόγια. Μάλιστα επειδή το κράτος δεν σταματά ποτέ, πρέπει να έχει συνέχεια, να δημιουργεί και να εκτελεί τις υποχρεώσεις του, ούτε σαν δικαιολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί η πανδημία όταν η ίδια η υπουργός λέει οτι υπάρχει ενδεχόμενο να γυρίσουν οι μαθητές στα σχολεία τους μετά το Πάσχα.... 
Και εντάξει να πιστέψουμε οτι υπάρχει πρόβλημα με τα προκάτ ... αλλά οι διαμορφώσεις τουλάχιστον των χώρων δεν θα μπορούσαν να γίνουν;
Διαβάστε την ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Χανίων για το θέμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον (και με την έναρξη της φετινής
σχολικής χρονιάς), σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα με δυναμικές κινητοποιήσεις στην
Κίσσαμο έθετε το ζήτημα της ακαταλληλότητας του κτηρίου, ζητούσε να παρθούν μέτρα για την αντισεισμική θωράκιση του σχολικού συγκροτήματος. Το αίτημά της προσέκρουε πάντα στην πολιτική που εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες από όλες τις κυβερνήσεις, σύμφωνα με την οποία το κόστος κατασκευής, συντήρησης, αντισεισμικής θωράκισης μετακυλύεται στους Δήμους και στις Περιφέρειες, οι οποίοι, ωστόσο, λειτουργούν με αποδεκατισμένες τις τεχνικές υπηρεσίες και πετσοκομμένη χρηματοδότηση.
Μετά το σεισμό, λοιπόν, μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν μια κατάσταση που απαιτούσε την πλήρη ανατροπή του σχολικού και οικογενειακού τους
προγραμματισμού, αναγκασμένοι να δεχτούν τη δέσμευση της κυβέρνησης δια στόματος του Υφυπουργού Παιδείας κ ου Διγαλάκη ότι η τοποθέτηση αιθουσών ΠΡΟΚΑΤ θα είχε ολοκληρωθεί μέχρι τις 20 Μαρτίου προκειμένου να δοθεί μία πρόσκαιρη, εσπευσμένης διαδικασίας λύση στη στέγαση των μαθητών. Με αυτά τα δεδομένα, για όλο αυτό το διάστημα τα σχολεία θα λειτουργούσαν, όπως και έγινε, σε απογευματινή ζώνη, γεγονός που σήμαινε ότι πρόσθετα εμπόδια θα έμπαιναν στο εκπαιδευτικό έργο των δύο επαρχιακών σχολείων και, γενικότερα, στη σχολική ζωή και δράση, τέτοια όπως: η μειωμένη δυνατότητα προσοχής μετά το μεσημέρι, η αρνητική αλλαγή των ωρών μελέτης, ξεκούρασης και, σε πολλές περιπτώσεις, αναστολή όλων των εξωσχολικών μαθητικών δραστηριοτήτων.
Η «κανονικότητα» που διαμορφώθηκε από τα τέλη του περασμένου Νοέμβρη μπορεί να
περιγραφεί χωρίς πολλά λόγια και με το εξής παράδειγμα: ένας μαθητής, προερχόμενος από ένα απομακρυσμένο χωριό της Κισάμου, για να κάνει μάθημα στις 2 μ.μ, έπρεπε να ξεκινήσει στις 12 μ.μ. (!), χωρίς να προλάβει καν να φάει στο σπίτι του, με τα επιπλέον έξοδα σίτισής του να προστίθενται στον ήδη βεβαρημένο οικονομικό προϋπολογισμό της οικογένειας.
Παρόλο που τα μέτρα ελάφρυνσης για τους μαθητές (μοριοδότηση για τις πανελλαδικές
εξετάσεις, τροποποίηση των δρομολογίων των ΚΤΕΛ), είναι αναγκαία, όσο και αυτονόητα, δεν μπορούν να αντιστρέψουν με κανένα τρόπο τις βραχυπρόθεσμες, ακόμα και τις
μακροπρόθεσμες, συνέπειες για τις οικογένειες των εκατοντάδων μαθητών στην Κίσσαμο, που είδαν την καθημερινότητά τους να διασαλεύεται τόσο βίαια.
Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετώπισαν και οι εκπαιδευτικοί, αναπληρωτές και μόνιμοι. Το
απογευματινό ωράριο ήδη έχει οδηγήσει σε παραίτηση συναδέλφισσα αναπληρώτρια,
εκπαιδευτικό Αγγλικής Φιλολογίας, ενώ αρκετοί άλλοι, για τον ίδιο ακριβώς λόγο, δεν μπόρεσαν να αποδεχτούν την πρόσληψή τους.
Σήμερα πλέον, λίγο πριν την εκπνοή της προθεσμίας για την παράδοση των ΠΡΟΚΑΤ, κάθε
ανησυχία ως προς το αν τα προβλήματα της «γραφειοκρατίας» που επικαλούνται οι αρμόδιοι φορείς θα συνεχίσουν να προκαλούν εμπόδια στην επίλυση των προβλημάτων για την σχολική κοινότητα της Κισσάμου, αποδείχτηκε απόλυτα δικαιολογημένη και βάσιμη. Αυτό προέκυψε από στη συνάντηση του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ με τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Νίκο Καλογερή, τη Δευτέρα 9/3. Πιο συγκεκριμένα, ενώπιον μελών του Δ.Σ., με πρωτοβουλία του οποίου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση, παρουσία του Διευθυντή του ΕΠΑ.Λ. Κισάμου, εκπαιδευτικών και γονέων ο κ. Καλογερής, αφού αναφέρθηκε αναλυτικά στο θέμα, ανακοίνωσε ότι η τελική παράδοση των ΠΡΟΚΑΤ δεν θα είναι δυνατή, κατά τη γνώμη του, πριν από το Σεπτέμβρη του 2020.
Για ακόμα μία φορά, λοιπόν, αποκαλύπτεται ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι εξαιρετικά και
συστηματικά ανεπαρκής, όταν χρειάζεται να ικανοποιήσει τις σύγχρονες ανάγκες του λαού και της νεολαίας. Παραδόξως, εμφανίζεται πολύ αποτελεσματικός, όταν είναι να προχωρήσει μέτρα, όπως οι πλειστηριασμοί κατοικιών, όταν είναι να εισπράξει μια σειρά δυσβάσταχτους φόρους και χαράτσια από τους μισθωτούς, τους αυτοαπασχολούμενους και τους φτωχούς αγρότες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: