Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΝΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΜΟΜΙΑ

 για την Αντιμετώπιση των επιπλοκών της Επιδημίας.
Την Παρασκευή 13 Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τα μέτρα που προτίθεται να λάβει για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών από την πανδημία του νέου κορωνοϊού COVID-19. Ανάμεσα στα μέτρα που πρότεινε είναι και η κινητοποίηση 37 δις ευρώ μέσω των διαρθρωτικών ταμείων για την στήριξη των συστημάτων υγείας των Κρατών Μελών και των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία.
Τα μέτρα αυτά όμως δεν είναι επαρκεί και πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να αξιώσει την εκδήλωση ευρύτερης Ενωσιακής αλληλεγγύης στη δύσκολη αυτή συγκυρία για τους εργαζόμενους και για τις επιχειρήσεις.
Η χώρα μας πρέπει να αξιώσει να χρησιμοποιήσει τα αδιάθετα χρήματα από τα Διαρθρωτικά Ταμεία και τα Ταμεία Συνοχής, για παροχή στήριξης εισοδήματος σε επιχειρήσεις, εργαζομένους και ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι έχουν σταματήσει ή περιορίσει κάθε οικονομική δραστηριότητα λόγω των απαραίτητων και επιβληθέντων προστατευτικών μέτρων.
Με την τουριστική βιομηχανία να αποτελεί πάνω το 10% του Ελληνικού ΑΕΠ και τον τομέα από τον οποίο εξαρτάται άμεσα το 15% των θέσεων εργασίας, απαιτείται η χώρα μας να διεκδικήσει ισχυρή και άμεση εκδήλωση της Ενωσιακής αλληλεγύης, για την αντιμετώπιση της αναμενόμενης μείωσης του τουρισμού τους επόμενους μήνες.
H ελληνική κυβέρνηση πρέπει να απαιτήσει....
.... την άμεση χρήση των υπολοίπων από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία, για την άμεση οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων, εργαζομένων και ελεύθερων επαγγελματιών που περιόρισαν ή διέκοψαν τελείως την οικονομική τους δραστηριότητα λόγω των απαραίτητων και επιβληθέντων προστατευτικών μέτρων, δηλαδή πρέπει να απαιτήσει να διατεθούν άμεσα όλα τα διαθέσιμα υπόλοιπα των ΕΣΠΑ για τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων.
Η κυβέρνησή μας, οφείλει να ζητήσει από τους εταίρους μας στην ΕΕ την οριστική παύση των στόχων για τα υπερπλεονάσματα, ώστε τα χρήματα που προορίζονταν για πλεονάσματα να διατεθούν άμεσα για τον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων στους εργαζομένους της παρούσας συγκυρίας της πανδημίας.
Πρέπει άμεσα να εκταμιευθούν κρατικές ενισχύσεις για επιχειρήσεις και εργαζόμενους.
Γιατί, ούτως η άλλως στο 2021 θα μπούμε με πολύ μικρότερους ρυθμούς ανάπτυξης από ότι είχε υπολογισθεί. Οι ρυθμοί αυτοί ανάπτυξης, φυσικά, πρόκειται να μειωθούν ακόμη περισσότερο λόγω της πανδημίας.
Πρέπει λόγω και της πανδημίας να αποφασιστεί να αλλάξει ριζικά ο Κρατικός Προϋπολογισμός.
Να στηριχθούν το Εθνικό Σύστημα Υγείας και η δημόσια Παιδεία για να λειτουργήσει επαρκώς η εξ αποστάσεως διδασκαλία.
Να τονωθεί το Πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων, για την στήριξη των κοινωνικών υποδομών, αλλά και για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας.
Να στηριχθούν οι επιχειρήσεις που διακόπτουν την λειτουργία τους, με αναστολή (ή απαλλαγή αν η κρίση διαρκέσει) των υποχρεώσεων τους σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.
Να καλυφθεί το εισόδημα των εργαζομένων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα στις επιχειρήσεις και περιοχές που πλήττονται. Δεν πρέπει να υποστούν αυτοί τις συνέπειες των αποφάσεων της συγκυρίας αυτής για το υποχρεωτικό κλείσιμο επιχειρήσεων.
Και ειδικά για τους εργαζόμενους στον τουρισμό, πρέπει να τους χορηγηθεί άμεσα επίδομα ανεργίας και να καταργηθούν άμεσα τα ισχύοντα μέχρι σήμερα αυστηρά κριτήρια για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας.
Να αυξηθούν οι άδειες με αποδοχές για γονείς με μικρά παιδιά που είναι αναγκασμένοι να μένουν σπίτι και, να ισχύσει το μέτρο και για εργαζόμενους που δεν έχουν σταθερή σχέση εργασίας.
Πρέπει να καθιερωθεί ευρεία και για μεγάλο χρονικό διάστημα αναστολή όλων των κατηγοριών πλειστηριασμών και κατασχέσεων λόγω των συνεπειών της πανδημίας στην οικονομική ζωή.
Να συσταθεί διακομματική επιτροπή, για την εξεύρεση λύσης για την πλήρη προστασία της πρώτης κατοικίας των πολιτών, η οποία θα επεξεργαστεί ένα μόνιμο πλαίσιο της πρώτης κατοικίας των πολιτών, που θα αποτελέσει την ασπίδα προστασίας τόσο για το δύσκολο χρονικό διάστημα που διανύουμε όσο και για το μέλλον.
Πρέπει να επιδοτηθούν άμεσα, οι δοκιμαζόμενες από την πανδημία επιχειρήσεις για να μην οδηγηθούν σε πτώχευση.
Δεν πρέπει να εντάσσονται στα κόκκινα δάνεια, όσα δάνεια εξυπηρετούνταν κανονικά πριν τη κρίση του κορωναϊού, αλλά τώρα παρουσιάζουν πρόβλημα λόγω απότομης μείωσης των εσόδων των επιχειρήσεων.
Ζητούμε την επανενεργοποίηση της διαδικασίας του νόμου 3869/2010 στα ειρηνοδικεία της χώρας, ώστε να μπορούν οι πολίτες να ζητούν και πάλι ρύθμιση τόσο των τραπεζικών όσο και των εξωτραπεζικών οφειλών τους οι οποίες είναι βέβαιο ότι θα διογκωθούν τώρα λόγω της αδρανοποίησης της Αγοράς και της Εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: