Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020

Ο ΗΛΙΑΣ ΗΛΙΑΚΗΣ ΚΑΙ Ο GEROLA

Ο Ιταλός αρχαιολόγος Guseppe Gerola πέρασε από τις Στροβλές το 1900 που ήρθε στην Κρήτη σταλμένος από το Ινστιτούτο Επιστημών Γραμμάτων και Τεχνών της Βενετίας, επικεφαλής ενός συνεργείου από ειδικούς και με εντολή να μελετήσει, φωτογραφήσει και καταγράψει τα ενετικά μνημεία της Κρήτης, πριν καταστραφούν από το χρόνο.... 
Δεν έχω ψάξει στον κατάλογο του αν είχε βρει μνημεία στις Στροβλές κατά την επίσκεψη του αλλά σίγουρα οι 3 εκκλησίες του Τιμίου Σταυρού στις Στροβλές, του Αστράτηγου στα Καμηλιανά, και του Αι Γιώργη στων Καλογέρων, κτισμένες το 1440 είναι έργα Βενετών. Μάλιστα ενδεχομένως να υπάρχουν ακόμα Βενετσιάνικα αρχοντικά στις Στροβλές μιας και εκεί ζούσε η οικογένεια Στενού. 
Στην παραπάνω φώτο ο Gerola φωτογραφήθηκε με τον Ηλία Ηλιάκη και την σύζυγο του Κατερίνα  στις 11 Απριλίου 1900, όπως αναφέρει η λεζάντα στην φώτο και η σύζυγος του Γκιουζέπε (δεξιά), Έμμα, που μάλλον φιλοξενήθηκαν στην οικία του Ηλιάκη.

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Δεν ειχα δει την αναρτηση, χθες ο πατερας μου μου το εδειξε αφου του το στειλε συγγενης.
Η μεγαλη απορια του πατερα μου, που προλαβε τον παπου του, Παναγο Ηλιάκη, γεννηθεντα περιπου το 1860 και ητανε εγγονος του γερο-Λία Βαβουλάκη, μετεπειτα Ηλιάκη (1800-1880),ειναι οτι δεν μπορει να εινα ιαυτοι ο Ηλίας Ηλιάκης και γυναικα του Κατερινα (Αικατερινη Καλλονά απο το Κανλί Καστέλλι, Ηρακλείου) αφου ειχαν πεθανει δεκατίες πριν το 1900. Επίσης στα χρονια του εμφανιζομενου (50-60ετης) δεν υπηρχε τοτε Ηλιας. Πιθανόν λεω εγω στον πατερα μου να ειπαν την ιστορια του γερο λια στο Γκερολα και στη μεταφορα μετα στη λεζαντα να εγινε το μπερδεμα.
Προσεχως θα ασχοληθω κι εγω να βρω ποιο ζευγαρι απο τους Ηλικαηδες μπορει να ειναι το ζευγαρι αυτο. Να σημειωσω οτι το 1900 στο Μεσοχώρι, που ειναι πιο κεντρικα και περνουσε κανεις να παει προς το Σέλινο δε μενανε τοτε Ηλιάκηδες αλλα Λυμπινάκηδες. Οι Ηλιάκηδες μενανε στη γειτονιά Ληγιανά (ή Λυγιανά) και στο Μετόχι, που είναι στην πλαγιά ανατολικά απο το Μεσοχώρι.

Ιωάννης Παπαδάκης είπε...

Ευχαριστώ για το σχόλιο εγώ πήγα στον τάφο και τον φωτογράφησαν του Ηλία Ηλιάκη και της Κατερίνας Καλλονά Ηλιάκη. Περιμένω με αγωνία το αποτέλεσμα της έρευνας. Πάντως η φωτο του Gerola είναι αυθεντική