Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020

ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΜΑΣ ΕΛΕΓΑΝ ΟΤΙ ΚΑΤΕΒΗΚΑΝ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΙ

Ξέρετε ότι στην απογραφή του 1834 οι περισσότεροι Χριστιανοί κάτοικοι της περιοχής μας ζούσαν στα Μεσόγεια 216 οικογένειες που τα αποτελούσαν τα εξής χωριά (όπως τα αναφέρει ο Πάσλευ) : Άγιοι Πάντες, Καμόρτσος, Άι Γιώργης ο Καλλέργης, Νιό Χωριό, Καλυβιανή, Πιπεριανά, Αζογυρές, Τέλιφος και Κούτρι. Ο  Πλάτανος δεν υπήρχε, ούτε το Σφηνάρι.
Αντίθετα την ίδια εποχή στο Καστέλι* δεν ζούσε ούτε ένας Χριστιανός, όπως και στα Κοτσιανά, στα Περβολάκια, στις Καρές, στις Βουκολιές και στο Ασπριλιάνο (που δεν ξέρω που ήταν). 
Στο Σιρικάρι (κρατάω την γραφή αυτή) ζούσαν μόνο Χριστιανοί, όπως και στον Δραπανιά, στα Τοπόλια, στα Ροδωπού, στον Σκουτελώνα, τον Ραβδούχα, στα Νοχιά, στην Μαλάθυρο, στην Ανώσκελη και στην Σπηλιά. Στα Ρούματα ήταν ίσα οι Χριστιανοί με τους Μουσουλμάνους 35 οικογένειες, όπως και στο Κακόπετρο.
Οι Λουσακιές είχαν μόνο δυο χωριά τις Λουσακιές και το Πρινιακό.
Συνολικά στην Κίσαμο εκείνη την εποχή ζούσαν 1458 Χριστιανικές οικογένειες και 337 Μουσουλμανικές. Αν υποθέσουμε ότι κάθε οικογένεια είχε από 7-8 άτομα τότε ο πληθυσμός της Κισάμου ήταν γύρω στις 13.000....μια απο τα ίδια.
Όποιος λοιπόν υποστηρίζει οτι είναι βέρος Καστελιανός τώρα .... έχει ένα μικροπρόβλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: